NOVI PAZAR – Od početka oktobra u Raškoj je 648 osoba inficirano korona virusom zbog čega je ta opština, u odnosu na broj stanovnika, proglašena za jedno od najvećih žarišta kovida-19 u Srbiji, objavio je danas radio Sto plus.

Direktor Doma zdravlja Milisav Galjak kazao je da je najveći skok zaraženih zabeležen od 24. do 27. novembra, kada se broj pozitivnih kretao od 40 do 50 na dnevnom nivou.

On je dodao da je ta brojka poslednjih dana prepolovljena.

“Ovaj talas karakteriše to što imamo veliki broj obolelih sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom čije stanje zahteva hospitalizaciju. U Opštoj bolnici u Novom Pazaru na lečenju su 54 pacijenta iz Raške, u privremenoj kovid bolnici Novopazarska Banja 10, a troje u Opštoj bolnici u Kraljevu”, izjavio je Galjak.

On je naveo da je Dom zdravlja za prijem kovid pacijenata obezbedio dve ambulante, od kojih jedna radi u tri smene, a da u toku dana imaju oko 300 pregleda, od kojih su sada dve trećine oni koji se javljaju na kontrolu.

“Najveći problem je što nam je 16 zaposlenih pozitivno, od kojih su 11 medicinski radnici, među kojima je i jedini radiolog. Ostali su umorni, mnogi nisu koristili ni dan odmora ove godine, pa smo na nedavnom sastanku sa državnim sekretarom Mirsadom Djerlekom tražili odobrenje da zaposlimo nove radnike”, rekao je Galjak.

Pored toga, Domu zdravlja u Raški potrebna su i dva pokretna digitalna rendgen aparata, jer zbog toga što je jedini radiolog bolestan sada moraju snimke da nose u Opštu bolnicu u Novi Pazar na čitanje.

U prvom talasu epidemije korona virusa u Raškoj je bilo inficirano 60 osoba, u drugom tokom leta 204, a ukupan broj preminulih još uvek nije poznat.

Kao glavni razlog za veliki broj inficiranih u poslednjem talasu u lokalnom Štabu za vanredne situacije navode “nepoštovanje protivepidemijskih mera od strane gradjana i organizovanje raznih proslava i veselja”.

indeksonline.rs/Beta