Raška : Prva brana za ambalažni otpad u Srbiji

Danas je u mestu Batnjik, u opštini Raška, puštena u rad prva brana za ambalažni otpad u Srbiji. Nosilac projekta je Kompanija „Sekopak“ u saradnji sa opštinom Raška i uz pomoć sponzora. Vrednost brane je oko 100 hiljada evra.

Svečanom otvaranju brane za ambalažni otpad prisustvovali su Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, KajlRendolf Skat ambasador SAD, Filip Pinington ambasador Kanade, Ignjat Rakitić predsednik Opštine Raška, kao i predstavnici Kompanije „Sekopak“ i Apatinske pivare. Među gostima je bio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima. Prva ovakva brana ostavila je utisak na goste pa su je poželeli i u Novom Pazaru.

„Pa sigurno da nedostaje na našim rekama, na reci Raški, Jošanici…Ovo je lep primer ekološke zaštite reke pa je sigurno da ćemo se u narednom periodu potruditi da i na našim rekama napravimo nešto slično“, rekao je gradonačelnik Biševac.

U branu je uložemo oko 100 hiljada evra. Krpoz javne radove NSZ u opštini Raška biće angažovano 40 nezaposlenih lica na sakupljanju otpda pored reke Raške do ušća u Ibar. Slični projekti planirani su širom Srbije.

Brana dizajnom i materijalima od kojih je napravljena ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu, a sastoji se iz elemenata od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika. Služiće za prikupljanje otpadne ambalaže  iz rečnog toka čime se sprečava zagađivanje, a prikupljeni materijal ide na recikliranje i dalju primenu.

Kompanija Sekopak je lider u oblasti upravljanja reciklažnim ambalažnim otpadom, pa je zbog toga rešena da zajedno sa svojim partnerima postane lider i u očuvanju čistih reka koje čine krvotok Srbije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO