Naslovna Featured Istaknuto RASIM LJAJIĆ ZA AL JAZZERU: Vi više nikoga ne možete naterati da...

RASIM LJAJIĆ ZA AL JAZZERU: Vi više nikoga ne možete naterati da obustavi divlju gradnju, jer će se svako pozivati na ovaj slučaj

Novi Pazar – Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine govorio je o sukobu oko proširenja zgrade Islamske zajednice .

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su radovi na proširenju zgrade Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru “čista hajdučija” i da nema boljeg izraza kojim bi se moglo opisati stanje u tom srbijanskom gradu.
“Da vi na tuđem, bez ikakve dozvole, pravite onoliki objekat, to ne možete nazvati nikakvim drugim imenom već arogancija, bahatost, primitivizam”, kazao je Ljajić.
Ovaj slučaj je eskalirao nakon što je bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji i aktuelni poslanik Muamer Zukorlić rekao da ilegalna gradnja u centru Novog Pazara sigurno neće biti srušena.
Lokalna Građevinska inspekcija je, prema navodima medija, donijela nekoliko desetina rješenja o obustavljanju radova, pozivajući bezuspješno policiju da izađe na asistenciju.
Ministar Ljajić se u razgovoru za Al Jazeeru osvrnuo na način na koji je Islamska zajednica došla u posjed tog objekta prije deset godina.
“Čovek je oteo tuđ objekat, ilegalno ušao u taj objekat, isterao ljude koji su to platili, na tom objektu sad zida još dodatnih hiljadu kvadrata u centru grada… Ja mislim da to nema ni u jednoj afričkoj državi”, kazao je Ljajić misleći na bivšeg glavnog muftiju Zukorlića.
Dodao je da to nema veze ni sa politikom, ni sa vjerskim ili nacionalnim interesima.
“Ovde ima veze samo sa ličnim interesa i ličnim biznisom jednog jedinog čoveka. Svako ko ukaže na sve ovo je neko ko se bori navodno protiv bošnjačkih, nacionalnih i verskih interesa, zato što to ugrožava njegov biznis”, ocijenio je ministar Ljajić.
‘Ruganje pravdi’
Na pitanje kakve posljedice ovaj slučaj može imati u Novom Pazaru, kazao je da su one već evidentne.
“Vi ne možete više nikome da naredite da prekine nelegalnu gradnju ili da radi na tuđem, bez ikakvih dozvola, ako nije platio opštini komunalije i sve dažbine koje treba po zakonu da plate.  Vi više nikoga ne možete naterati da obustavi tu gradnju, jer će se svako pozivati na ovaj slučaj. Isvako će reći: Kad srušite onaj objekat, moći ćete da rušite i meni”, ocijenio je Ljajić.
Kazao je da grad ulazi u stanje potpune anarhije, premda ni do sada nije bio građevinski uređen kako treba.
Ono što se dešava nazvao je “ruganjem pravdi i pravnoj državi”.
Beogradski mediji podsjećaju da je sporna zgrada prije Drugog svjetskog rata bila sjedište islamskih ustanova. Nakon rata je pripala je ugostiteljskom preduzeću “Lipa”, koje je tu otvorilo hotel, a potom robnu kuću. Zgrada je 2006. prodana “Unipromu”, ali pripadnici Islamske zajednice su nakon nekoliko mjeseci ušli i zauzeli objekat, tvrdeći da to čine na osnovu Zakona o vraćanju imovine vjerskim zajednicama.
Zgrada potom postaje predmet sudskih procesa, da bi 2010. Vrhovni sud donio odluku da objekat pripada “Unipromu”. Ipak, u zgradi je i dalje smješten FIS i nekoliko lokala koji se iznajmljuju.
Ljajić je negirao tvrdnje predstavnika FIS-a da gradske vlasti u Novom Pazaru traže “mito i rekete” za izdavanje građevinske dozvole.
Kazao je da je izbacivao ljude iz stranke i iz Opštine zbog sumnje da su uzimali novac da bi ljude zaposlili, iako sumnja nije bila dokazana.
“Svako ko se na bilo koji način ogrešio o zakon, i svako ko pokušava da koristi poziciju i zloupotrebljava tu poziciju za lično bogaćenje – tu neće imati mesta. Ako smo igde bili rigorozni, bili smo u tome. Apsolutno. Ako vi kažete da neko uzima reket, recite ko je uzeo reket i zašto je uzeo reket”, pozvao je Ljajić.
Dodao je kako ne vjeruje da bi Zukorlić štitio nekog.
“Nego je to zapravo alibi, pošto nema drugog argumenta, pošto je tvrdio da ima dozvolu, pa je onda tvrdio da ne gradi on ništa. Rekao je da Islamska zajednica to gradi, da s time nema blage veze”, ustvrdio je ministar.
“Da je to i tačno, znači li to ako je neko lopov da i ja trebam da budem lopov, ako je neko kriminalac da i ja treba da budem kriminalac. Što ne bih bio i ja?”
‘Ruka pomirenja’
Ocijenio je da bi čovjek “koji je do juče nosio ahmediju valjda treba da bude bolji, da bude primer, a ne da se upoređuje s onim najgorim, sve i da je tačno ovo o čemu govori“.
Upitan da prokomentira „ruku pomirenja“ koju je Zukorlić ponovo “pružio” bošnjačkim liderima, kazao je da je to „čista farsa“.
“Taj čovek je satkan od prevare, od laži. On da upućuje poziv za pomirenje? On bi sad hteo da se sve zataška, da niko o tome više ne govori…“
Dodao je da nema osnove za pomirenje.
“Jer ovo nema veze s nikakvom politikom. Ja mogu da pričam sa [Strankom demokratske akcije] SDA, i mi pričamo o dogovorima, o stabilizaciji, jer to će značiti stabilnost u Sandžaku i iza toga stoji 85 posto bošnjačke populacije i iza toga postoji neka politika.
Ljajić je kazao da, iako se nije slagao s politikom SDA, ipak postoje stvari o kojima će se složiti.
Dodao je da, iako politiku te stranke smatra pogrešnom, ipak može da se izvuče kao zajednički imenitelj “borba za bolju infrastrukturu u Sandžaku, borba za ekonomski razvoj, borba za zajedničke projekte koje ćemo da radimo”, a razlike će ostati za političku utakmicu.
“A na čemu da se mirimo sa Zukorlićem? Na kojoj politici, na kojoj platformi? Na laži, na optužbama, na primitivizmu, na hajdučiji? Na čemu da se mirimo?”, upitao je srbijanski ministar.
Dogovor s Ugljaninom
Potvrdio je da njegova stranka SDP i SDA Sulejmana Ugljanina razgovaraju i pokušavaju doći do nekog dogovora.
Naglasio je da za sada nema međusobnih optužbi i da se vodi “normalna politička utakmica”.
Na pitanje o mogućem rješenju problema s ilegalnom gradnjom u centru Novog Pazara, Ljajić je kategorički ustvrdio da nije tražio upotrebu sile kako bi se spomenuti objekt srušio.
“Niko nije tražio upotrebu sile i žandarmerije, makar da ja znam. Sve što je Opština tražila je to da zakon mora da se poštuje i da važi za sve, da niko ne može da bude iznad zakona.
Taman posla da neko od nas traži žandarmeriju, da neko na silu nešto radi. Okusili smo to 90-tih godina i znamo šta znači. Mi smo poslednji koji bi to tražili”, kazao je Ljajić.
Zaključio je da je jedino što je tražio jeste striktno poštovanje zakona i da to važi za svakoga.
Izvor: Al Jazeera

Exit mobile version