IT sektor u Srbiji iz godine u godinu beleži rast izvoza softvera. Samo prošle godine iznosio je više od 200 miliona evra, a potencijali su znantno veći, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

IT

 

Izvoz softvera iz Srbije 2007. godine iznosio je 62 miliona evra, 2011. godine 166 miliona evra, a 2012. više od 200 miliona evra, naveo je Ljajić.

Ljajić je naglasio da postoji značajan potencijal za povećanje prometa u oblasti IT biznisa u Srbiji, istakavši da je vrednost celokupnog srpskog IT tržišta prošle godine iznosila 410 miliona evra, što je značajno manje u odnosu na period pre krize, kada je to tržište vredelo oko 550 miliona evra. RasimLjajic13

U Srbiji IT sektoru posluje oko 2.000 kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, naveo je on i dodao da Srbija u tu privrednu oblast ulaže oko 60 evra po stanovniku.

To je u nivou sa Bugarskom i Rumunijom, značajno više nego u Crnoj Gori, Makedoniji i BIH, mnogo manje od Hrvatske koja ulaže oko 200 evra, a daleko manje od proseka u EU koji iznosi oko 800 evra po stanovniku, obrazložio je.

Ankete pokazuju da se srpska IT industrija kreće između 30. do 50. mesta u svetu, što je jedan od najboljih rezultata koji ima neka srpska privredna grana, kazao je Ljajić.

1 KOMENTAR

  1. Ljajicu, daj ti nama sigurniji, kvalitetniji, brzi i jeftiniji internet a za ostalo ne brini. Ljudi se trude koliko mogu da pomognu ovu nasu drzavu. Ali po nekad je to sve uzaludno ako se i Vi sa Vasim kolegama ne ukljucite u pricu na pravi nacin. Zelimo slobodan internet. Ne zelimo cenzuru. Ne zelimo poskupljenje!
    Ako uradis to za nas svih, bicemo ti mnogo zahvalni.

Comments are closed.