Naslovna Featured Istaknuto Rahić: RIK favorizuje režimsku listu koja ima minornu podršku u Sandžaku

Rahić: RIK favorizuje režimsku listu koja ima minornu podršku u Sandžaku

Predstavnici lista “Samoopredeljenje” i “Vakat je” demonstrativno su napustili sjednicu Republičke izborne komisije na kojoj je bilo riječi o organizacionim pitanjima i izboru članova biračkih odbora.

Kako je istakao ovlašćeni predstavnik liste “Vakat je” Esad Rahić, sjednicu je napustio jer je bio svjedok očiglednog favorizovanja liste okupljene oko Muamera Zukorlića.
“Želimo da Bošnjački narod na ove izbore izađe po pravilima definisanim u uputstvu za izbore za BNV, a ne po nekim lex specialis pravilima, odnosno da naš narod uvijek ima nekakav poseban tretman.
Svjedoci smo nekih slučajnih rečenica izgovorenih od zvaničnika da su gledali ko je od predloženih članova u radnim telima opština i gradova u Sandžaku, ko je potpisao za koju listu podršku, što je građansko pravo svakoga lica, i da su na osnovu toga, vrlo zanimljivo, dopunjavali spisak, sa pripadnicima partije Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, za kije oni nikada nisu čuli, jer ih samo mi znamo u Sandžaku.

Upravo su ta lica, kao dopunska lica izabrana da budu članovi radnih tijela”, kazao je Rahić
Rahić je ocijenio da organi države Srbije imaju jednu režimsku listu i da postoje dvije samostalne liste.
“Lista koja je izabrana je lista oko Muamera Zukorlića jer se u Pazaru događaju i druge zanimljive stvari. Kako jedna lista ima sredstva da nudi građanima da će im asfaltirati 18 ulica, kako samo lider jedne liste ima pristup televizijama sa nacionalnom frekvencijom dok za predstavnike sa naše liste nije data prilika da se predstavimo. Očigledno je da je vlast izabrala jednog čovjeka i jednu listu.

RIK i vlast nisu prihvatili jednu činjenicu koju će im dokazati građani Sandžaka odnosno Bošnjaci jer će dati većinsko povjerenje listi “Vakat je” dok će ona lista koja je favorizovana pokazati koliko je slaba i koliko ima minornu podršku u Sandžaku”, rekao je Esad Rahić.
Rahić je dodao da se nada da glasovi na području centralne Srbije Matici Bošnjačkoj neće nadomjestiti glasova koj nisu dobijeni u Sandžaku jer se “zna koliko malo Bošnjaka, onih stvarnih Bošnjaka, živi u centralnoj Srbiji.
Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće biće održani 4. novembra.

preuzeto sa Sandžački novina

Exit mobile version