Radončić – Husein-kapetan Gradaščević da bude naš temeljni ponos i uzor,

Sarajevo – Radončić se kao bošnjački intelektualac, investitor, ali i nekadašnji poznati novinar, osvrnuo na 180. godišnjicu smrti Husein-kapetana Gradaščevića, velikog borca za autonomiju BiH, a koju zvanične institucije u BiH ni na koji način ne obilježavaju.

– Narod kojem se briše historija i identitet mora dobiti liderstvo i vlast koji će ohrabriti naše naučne institucije, obrazovanje i medije da Husein-kapetan Gradaščević bude naš temeljni ponos i uzor, a ne neko koga radikalna i odnarođena elita nedržavnički gura izvan kolektivne memorije bošnjačkog korpusa, nacionalnog identiteta našeg naroda i cijele BiH. Nakon historijske borbe kapetana Gradaščevića i formiranja Sabora u Sarajevu smo, kao i danas nakon borbe Armije RBiH današnjom politikom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, dovedeni u sramnu poziciju pukog vazala – kaže Radončić.

Prema njegovim riječima, moramo učini sve, a SBB će raditi na tome da se i posmrtni ostaci velikog kapetana Gradaščevića, nakon 180 godina napokon vrate u Bosnu, iz kako je rekao „turskog zarobljeništva“.

– Naša djeca moraju rasti i sazrijevati uz čuveni odgovor Husein-kapetana izrečen u razgovoru sa turskim beglerbegom, kada mu je ovaj rekao da zalud gine, jer Bosne nije bilo i neće je biti: “Beglerbeže, Bosne i Bošnjaka je bilo i biće, bilo je i prije vas, a bit će i poslije vas“ – istaknuo je Radončić za NAP.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO