Direktor Direkcije za izgradnju Bajram Ziljkić rekao je radiju Sto plus da je 14 radnika ovog preduzeća u dva navrata grubo prekršila Zakon o štrajku.

“Po ovom zakonu štrajk samo može da se sporovodi u krugu preduzeća.Oni su to prekršili prvo pre nedelju dana kada su blokirali centar  grada na deset minuta, a onda pnovo na dva sata a i time su napravili kolaps. Pošto je to težak prekršaj i povreda radne obaveze, mi smo bili prinuđeni da ih suspendujemo”, rekao je Ziljkić.

Radnici Dirkecije za izgradnju, koji su suspendovani na tri meseca, a koji više od 20 dana štrajkuju, smatraju da su im ugrožena prava i da oni nisu prekršili Zakon o štrajku, niti ugrozili saobraćaj nedavnom blokadom saobraćajnice u centru grada.

Jedan od radnika Mujo  Rebronja kaže da će oni i dalje dolaziti na posao i da ne vide razlog suspenzije.

“Mi smo obavestili policiijsku upravu da ćemo da izađemo sa kamionima i mašinama u centar grada,  da je to bilo toliko sporno, policija bi nam to i zabranila. Imalo je i drugih disciplinskih mera, ne vidim razlog da nas suspenduju.Ova tri meseca ćemo svaki dan da dolazimo na posao i želim da poručim lokalnoj samoupravi  da treću mogućnost neće imati, ili će da razgovaraju sa nama ili će nas izvesti na nosilima odavde. Pošto oni nama nisu dali nij jednu mogućnost osim suspenzije”, kaže Rebronja.

Predsednik Okružnog odbora Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Džemo Graca kaže da će radnici kao dalji korak tražiti prava na sudu.

“Mi ćemo upoznati medije i Skuštinu Srbije,svi će znati šta je preduzeto protiv radnika , a i tražićemo  svoja prava na sudu. Nećemo pokretati upravni spor, već ćemo direktno podići tužbu”, rekao je Graca.

Deo radnika Direkcije za izgradnju je stupilo u štrajk zbog dva zaostala dohotka, lošeg stanja mašina i kamiona, sedam neplaćenih putnih troškova i jubilarnih nagrada.

2 KOMENTARA

  1. zasto ne menjate te nesposobne direktore I rukovodstva.kakva suspendija radnika.ko ce da im radi dzabe za njihove provode preko tudjih ledja.jadni li su ti direktorcici sa kupljenim diplomama I radnim mestima.vise znaju radnici od njih.uvek je te gamadi imalo kod nas samo sada nema zakona uopste pa I njih ima vise.tako je to deca u skolama slabi ucenici a svi fakultetske diplome.fakultetskih diploma vise danas nego nekad sa srednjim I osnovnim obrazovanjem.pa zato I jestesve ovako.preduzeca propadaju bez strucnjaka a radnike niko ne pita ni za sta samo ih iskoriste I isteraju anjihove ld trose usvoje licne koristi.srbijo budi se vec jednom.odose ti strucnjaci a ostase debili[cast pojedincima a nema ih puno]….

Comments are closed.