Putna apoteka za decu – ne krećite bez ovih lekova

Planiraje putovanja sa decom podrazumeva mnogo više spiskova i mnogo više pripreme nego kada putujete bez njih. Ipak, takva putovanja  su i najlepša. Ona obično bivaju puna avantura i neočekivanih, ali zabavnih događaja koji se pretvaraju u najlepše uspomene.

Naravno, nijedan roditelj ne želi da mu se dete na putovanju razboli. To je dovoljno stresno i kada ste kod kuće i sve vam je pri ruci. Tokom putovanja, to je apsolutno nepoželjno.

Ipak, kako biste bili spremni i za ovu nepredviđenu situaciju tokom putovanja, za vas smo pripremili spisak medikamenata koji su obavezni kada putujete sa decom.

Osim ako niste porodica ekstremnih avanturista, odmor ćete verovatno provesti u mestu u kome postoje i ambulanta i apoteka. Ipak, osnovne lekove bi trebalo da ponesete sa sobom, naročito ako su vaša deca bebe ili su još uvek mala.

U osnovnu apoteku spadaju: lek protiv mučnine u vožnji, toplomer, lek za spuštanje temperature , antihistaminik za decu koja imaju alergije, mast za ublažavanje ujeda insekata, komplet za prvu pomoć , kapi za nos, probiotik, sredstvo za rehidrataciju, obavezna terapija ako je dete ima.

Neka deca imaju hroničnih zdravstvenih tegoba, kao što su npr. dijabetes, alergija na hranu ili astma. Roditelji bi u tom slučaju trebalo da ponesu prepisanu terapiju u količini da imaju dovoljno lekova za sve dane koje će provesti na putovanju.

Ako želite da se bolje organizujete, a volite da vam su vam neophodne stvari pri ruci, svoju putnu apoteku možete organizovati u dve torbe, jednu manju, a drugu veću. Manju torbu, u koju biste stavili lek protiv mučnine u vožnji, detetovu redovnu terapiju i sve druge, trenutno potrebne medikamente, možete staviti u svoju priručnu torbu, a veću u kojoj bi se našao ostatak putne apoteke, upakujte u prtljag.

Lek protiv mučnine u vožnji – O izboru ovog leka, najbolje je da se posavetujete sa svojim pedijatrom, ali i farmaceutom, koji će uzeti u obzir zdravstveno stanje deteta i njegov uzrast. Koristite ih kako je navedeno u uputstvu, odnosno 30-45 minuta pre vožnje.

Probiotik  – Veoma je uobičajena pojava da usled promene mesta boravka, klime, hrane i vode na koje je dete naviklo, njegov stomačić odreaguje i dođe do stomačnih tegoba – mučnine, povraćanja i dijareje. Osim što pomaže u slučajevma kada do stomačnih tegoba dođe, probiotik ih može i sprečiti ako ga na putovanju koristite preventivno.

Sredstvo za rehidrataciju – Ako dete zbog povraćenja ili dijareje izgubi dosta tečnosti, najlakše ćete je povratiti sredstvom za rehidrataciju.

Toplomer – Kada putujete sa malom decom, toplomer je obavezan u putnoj apoteci.

Antipiretik (paracetamol, brufen) – Ako dete ima povišenu temperaturu koja prelazi 38.5 °C verovatno ćete poželeti da je spustite. U svakom slučaju je bolje da lek za spuštanje temperature imate u svojoj putnoj apoteci, nego da jurcate u potrazi za otvorenom apotekom.

Preparat za imunitet  – Postoje prirodna rešenja koja su odlični kod respiratornih virusnih infekcija i skraćenje trajanja bolesti. Ona u svom sastavu sadrže neki od lekovitih prirodnih sastojaka (npr. crnu zovu) u kombinaciji sa cinkom koji dodatno pospešuje proces oporavka i podstiče imunitet.

Naša preporuka je sirup Bimunal Imuno koji sadrži ekstrakt crne zove i dokazano u velikom procentu smanjuje napredovanje bolesti ukoliko se primeni čim se pojave prvi simptomi.

Prva pomoć –  U slučaju da dođe do neke povrede sadržaj prve pomoći iz vaše putne apoteke bi trebalo da vam pomogne da je sanirate, zato obavezno upakujte povidon jod, sterilne zavoje i gaze, hanzaplaste, antiseptične vlažne maramice.

Preparati za zaštitu od UV zračenja – Zaštita od sunca je veoma važna kako na letovanju, tako i na zimovanju, ali i u dugim šetnjama po ulicama novih gradova ili po prašnjavim seoskim poljanama. Gde god da ste na odmoru, adekvatno zaštitite dečju kožu.

Preparat za ublažavanje iritacije i svraba zbog uboda insekata ili opekotine – Ubodi insekata, kao i opekotine od sunca su uobičajene pojave na odmorima. Zbog toga je bolje da imate preparat kojim biste mogli da ublažite neprijatnost svom detetu. Posavetujte se sa pedijtrom ili famaceutom šta da odaberete.

Sredstvo za otpušavanje nosa – Ukoliko zbog virusne infekcije ili alergijske reakcije dođe do toga da se detetu zapuši nos, to može da mu ometa san i poprilično poremeti ritam odmora. Kapi za nos mogu biti od pomoći, a veoma su delotvorni i flasteri za inhalaciju, koji sadrže isključivo prirodne sastojke.

Za putovanje sa bebom

Putna apoteka za bebu uključuje sve medikamente i sredstva koja su potrebna i deci i koja su već preporučena u gornjim redovima.

Ako vodite bebu na putovanje obavezno u putnu apoteku upakujte još:

čepiće za spuštanje temperature

fiziološki rastvor za čišćenje nosa

kremu protiv ojeda ili iritacija na koži

vlažne maramice

kupke i šampone na koje je beba navikla

pelene

Letovanje sa decom u tropskim oblastima

Pre nego što krenete na put na neku od željenih tropskih destinacija, obavezno posetite Zavod za javno zdravlje u svom gradu gde ćete dobiti preporuke zdravstvene zaštite za duži boravak u tropskoj klimatskoj zoni.

Osim svega već navedenog što bi trebalo da se nađe u putnoj apoteci, gde god da putujete, za tropske krajeve se još preporučuje:

Krema ili sprej za zaštitu od ujeda insekata

Insekticid za suzbijanje vaši, buva, stenica, mrava, žohara…

Mast protiv gljivičnih oboljenja

Antimalarik tablete – za profilaksu malarije (prema preporuci zdravstvene službe)

Antibiotik

Alkohol 75% i vata

Špricevi i igle za jednokratnu upotrebu

Uz nadu da vam ništa sa našeg spiska (osim preparata za zaštitu od sunca), neće zatrebati i da ćete svoju putnu apoteku vratiti kući netaknutu, želimo vam sjajan odmor!

BEBO club

Foto: RTV NP

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO