PU NOVI PAZAR: Nabavljena nova oprema za zaštitu i spasavanje od poplava i požara

NOVI PAZAR – Nabavljena nova oprema za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije, kroz projekat prekogranične saradnje pod nazivom „Budimo pripremljeni”

Konferencija pod nazivom „Budimo pripremljeni”, na kojoj je predstavljena nova oprema nabavljena za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije, u okviru projekta prekogranične saradnje Republike Srbije i Crne Gore, održana je danas u Novom Pazaru.

U okviru navedenog Projekta koji sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije, u partnerstvu sa FORS Montenegrom a koji finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija- Crna Gora 2014-2020, nabavljena je oprema za zaštitu i spasavanje od poplava i požara koja obuhvata pet terenskih vozila, pet termovizijskih kamera i pet prenosnih rezervoara za vodu. Vrednost nabavljene opreme iznosi 82.421,48 eura.

Ukupna vrednost projekta iznosi 422.967,60 evra, od čega je doprinos Evropske unije 359.480,16 evra. Vrednost projekta za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije iznosi 145.756,95 evra.

Projekat ima za cilj unapređenje kapaciteta nadležnih institucija iz Srbije i Crne Gore koje se bave zaštitom i spasavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posledica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o važnosti smanjenja rizika od nepogoda. Ostale projektne aktivnosti uključuju prekogranične treninge i pokazne vežbe na teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranične seminare o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od požara i poplava, međunarodnu konferenciju na temu smanjenja rizika od nepogoda, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim merama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda itd. Aktivnosti u okviru projekta obuhvataju opštine Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji i opštine Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO