BEOGRAD – Pokret slobodnih gradjana (PSG) osudio je danas upotrebu “hemijskog oružja” na protestima u Beogradu i kršenje konvencije o upotrebi istog te zatražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova prekine sa tom praksom.U saopštenju se navodi da je policija nakon sinoćnjeg sukoba sa grupom huligana u masu mirnih demonstranata ispalila veliku količinu suzavca, od kojih su neki stari i po 30 godina.

“Na kanisterima koji su ostali rasuti po ulicama u blizini Skupštine Srbije se jasno vidi da je godina proizvodnje 1990. Rok trajanja suzavca je pet godina i nakon toga dolazi do promene hemijskoj sastava i otrov postaje jači”, dodaje se u saopštenju.

Iz Pokreta poručuju da dejstvo suzavca traje do 30 minuta i može izazvati trenutnu mučninu i povraćanje, a posledice udisanja suzavca sa isteklim rokom traju danima, pa mogu ostaviti ozbiljne posledice na hronične bolesnike, trudnice, decu i kućne ljubimce.

“Najmladji kanister pronadjen na ulicama Beograda je iz 2012. godine što nam ukazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova čisti podrume i na gradjane ispaljuje patrone suzavca koji su negde skladišteni trideset godina i da nakon 2012. godine nisu obnavljali arsenal”, dodaje PSG.

Time je, piše u saopštenju, prekršena konvencija o korišćenju hemijskog oružja i direktno je ugroženo zdravlje ljudi.

“Takodje zahtevamo da se stručna javnost izjasni ovim povodom i najoštrije osudi ovaj čin koji direktno ugrožava život i zdravlje gradjana”, ističe PSG.

indeksonline.rs/Beta