Prvo testiranje puške napravljene 3D štampačem

0921007.73

Kada je kompanija “Difens distribjutid” u maju dizajnirala prvi potpuno plastični pištolj sa 3D štampača “Liberejtor” i objavila crteže na Internetu, neki su predviđali da će time otvoriti vrata masovnoj proizvodnji vatrenog oružja u kućnoj radinosti. Dva i po meseca kasnije, ispostavilo se da su u pravu, nakon što je jedan Kanađanin u utorak objavio video-snimak oružja za koje se veruje da je prva potpuno plastična puška sa 3D štampača na svetu, piše “Blic”.

Muškarac, čije se lice ne vidi na snimku, pucao je iz nje, mada test nije u potpunosti uspeo jer je eksplozija na obe strane cevi prouzrokovala pukotinu dugu oko pet centimetara.

Puška je izrađena na bazi pištolja “Liberejtor”, što znači da je reč o oružju koja ispaljuje samo jedan metak, nakon čega mora ponovo da se napuni, a koristi malokalibarske metke od 0,22 inča.

Snimak testiranja puške, koji je na “Jutjub” postavio korisnik sa šifrom “ThreeD Ukulele”, dokaz je da samouki proizvođači oružja širom sveta počinju da eksperimentišu sa vlastitim varijacijama nedozvoljenog plastičnog oružja.

Puška je proizvedena na profesionalnom 3D štampaču Stratasys 1200 es, koji košta više od 25.000 dolara. Svi delovi oružja su od plastike – izuzev eksera koji služi kao oroz.

Zagovornici kontrole oružja strahuju da bi ovakvo oružje, koje metalni detektori ne prepoznaju, moglo da se prokrijumčari na aerodromima i u drugim zonama sa pojačanom bezbednošću.

Proizvođač plastične puške nazvao je svoju kreaciju “Grizli”, po kanadskom tenku M4 Šerman. On je pucao iz puške sa bezbedne udaljenosti tako što je povukao kanap pričvršćen za okidač.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO