Naslovna Featured Istaknuto Prvi simptomi šećerne bolesti koje mnogi ne prepoznaju

Prvi simptomi šećerne bolesti koje mnogi ne prepoznaju

prvi-simptomi-secerne-bolesti-koje-mnogi-ne-prepoznaju

Brojna istraživanja iz različitih delova sveta pokazala su da promena životnog stila i uključivanje fizičke aktivnosti i zdrave ishrane mogu da odgode ili spreče obolevanje od šećerne bolesti tipa 2.

Zbog postavljanja dijagnoze i lečenja važno je da znamo da prepoznamo prve simptome šećerne bolesti. Najčešći simptomi su hroničan umor, smanjenje energije, pojačana žeđ ili mokrenje, gojenje ili mršavljenje, neuobičajena glad, zamućen vid i teško i sporo zarastanje ranica i oštećenja na koži. Drugi, manje češći simptomi mogu biti svrb i suva koža, zadah na aceton, mučnina i bolovi u stomaku i gljivične infekcije, piše Gloria.hr.

Osim genetskih faktora, na razvoj šećerne bolesti utiče i današnji način života koji podrazumeva dugo sedenje i smanjenu fizičku aktivnost, kao i nezdrave navike u ishrani. Međunarodna dijabetička federacija (IDF) preporučuje fizičku aktivnost bar tri do pet puta nedeljno u trajanju od 30 do 45 minuta.

A kad je reč o zdravoj ishrani, IDF donosi nekoliko preporuka koje je dobro pratiti bez obzira na to je li cilj prevencija šećerne bolesti ili opšta briga o fizičkom i mentalnom zdravlju. Voda, kafa ili čaj mnogo su bolji izbor od gaziranih ili preterano zaslađenih pića, a ograničenje za alkohol postavljen je na dva standardna pića dnevno.

Poželjne su najmanje tri porcije povrća dnevno, s naglaskom na zelene i lisnate plodove, a kada je reč o voću, dovoljne su maksimalno tri porcije svaki dan.

Dobra alternativa za crveno ili prerađeno meso biće belo meso, piletina ili morski plodovi. Većini najslabija tačka, ugljeni hidrati, preporučuju se u obliku hleba, pirinča ili testenine od celog zrna. Umesto zasićenih masnoća, savetuje se korišćenje nezasićenih masnoća koje jelima daju jednako dobar ukus, poput maslinovog, kukuruznog ili suncokretovog ulja. I za kraj, svima najdraži “guilty pleasure”, odnosno grickalice i dezert, nisu zabranjeni. Nećete ostati razočarani ako za njih izaberete orašaste plodove, sveže voće, nezaslađeni jogurt ili puter od kikirikija.

Izvor:  NOVA:RS Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Exit mobile version