Pršteće otkazi! Javna preduzeća u Novom Pazaru moraju da smanje broj zaposlenih!

Gradsko veće Novog Pazara usvojilo je Zaključak o racionalizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama na osnovu kojeg će biti vršeno smanjenje viška zaposlenih.

Član Veća Mirsad Jusufović rekao je radiju Sto plus da još uvek nije bilo reči o konkretnim brojkama koliko je ljudi višak u javnom sektoru u Novom Pazaru.

“Jasno je da se zbog ušteda i povećanja efikasnosti rada mora smanjiti broj zaposlenih. Nismo baratali brojkama na sednici Veća, već smo samo zatražili od svih direktora javnih preduzeća i načelnika odeljenja Gradske uprave da nam dostave predloge sistematizacija i smanjenja radnika pa ćemo tek onda odlučivati”, izjavio je Jusufović.

Prema nacrtu novog Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, u lokalnoj samoupravi Novog Pazara, javnim preduzećima i ustanovama ne bi smelo da bude više od 1.300 zaposlenih.

Jusufović smatra da je nacrt ovog Zakona nejasan i da je pitanje kako će biti primenjiv u Novom Pazaru.

“U Zakonu piše da na 1.000 stanovnika dolazi 13 zaposlenih u javnom sektoru. Prema popisu iz 2011. godine Novi Pazar ima samo 100.000 stanovnika, iako znamo da je bilo bojkota i da je ta brojka znatno veća, a samim tim bi trebalo i da ima više radnika u javnom sektoru”, naglasio je Jusufović.

Prema podacima iz budžeta Novog Pazara za 2015. godinu, iz gradske kase se isplaćuju zarade za 1.042 radnika, međutim, kako u tu brojku nisu uračunati i radnici u javnim preduzećima i ustanovama koje se ne finansiraju direktno iz budžeta ta cifra je daleko veća.

Od tih 1042 zaposlena, njih 405 radi u Gradskoj upravi, 124 u ustanovama kulture, a 49 u Centru za socijalni rad, Kancelariji za mlade, Turističkoj organizaciji, Sportskom savezu i ostalim ustanovama.

Predškolska ustanova “Mladost” ima 264 radnika, a javna preduzeća Direkcija za izgradnju grada, Zavod za urbanizam i Regionalna radio televizija Novi Pazar zajedno 200 zaposlenih.

Radio sto plus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO