Naslovna Vijesti Ekonomija Provjeravaće se svi sumnjivi građani 10 godina unazad.Zakon o porijeklu imovine na...

Provjeravaće se svi sumnjivi građani 10 godina unazad.Zakon o porijeklu imovine na proljeće

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će se Nacrt zakona o poreklu imovine uskoro pojaviti u javnosti, da se nada da će se taj zakon tokom proljeća naći u skupštinskoj proceduri i da će biti u primjeni tokom ove godine. Kuburović je za “Blic” rekla da se sa tim zakonom zastalo zbog potpune reorganizacije sudstva i tužilaštva.
“Po prvi put treba da utvrdimo stvarnu imovinu nekih lica, da pokušamo da utvrdimo da li je stečena na legalan ili ilegalan način”, kazala je Kuburović.

Ona je dodala da radna verzija teksta predviđa da će se vršiti ispitivanje imovine 10 godina unazad i da se to ne odnosi samo na funkcionere već apsolutno na sve građane koji svojim stilom života mogu da izazovu bilo kakvu sumnju da njihovi prihodi nisu u skladu sa onim što su prijavljivali do sada.

“Sada ćete imati visoku poresku stopu koja će biti otprilike 70 odsto procijenjene vrijednosti imovine, tako da je pitanje da li će nekome ubuduće pasti na pamet da skriva imovinu”, kazala je Kuburović.
Prema njenim rečima, suština je da će se vršiti unakrsno preispitivanje imovine, a postupak će sprovoditi Poreska uprava. Inače, Zakon o poreklu imovine već godinama je u “završnoj fazi”, iako su njegovo donošenje po nekoliko puta najavljivali predstavnici svake vlasti, uključujući i aktuelnu. Ovaj zakon, kojim bi trebalo da bude omugućeno da se utvrdi porijeklo imovine pojedinaca koji s prosječnim platama u vlasništvu imaju kuće, vile, jahte, skupe automobile, predstavnici vlasti najavljuju gotovo 17 godina.
Iako Zakon o porijeklu imovine nije donijet, u Srbiji postoje zakonske regulative kojima je moguće provjeriti da li oni koji imaju velika bogatstva zaista prijavljuju imovinu na koju se naplaćuje porez. Međutim, kako je ranije pisao Insajder, u Srbiji, uprkos najavama da će početi primena ove već postojeće zakonske mogućnosti, i dalje nema unakrsne provere imovine.

Exit mobile version