PROVALJEN! “FEXO” CINKARIO BOŠNJAKE

U Sandžaku je tokom 90-tih godina prema podacima bivšeg načelnika SUP-a Novi Pazar preko 17 hiljada Bošnjaka prošlo tzv „informativne razgovore“.

Na stotine Bošnjaka iz Sandžaka i Pešteri brutalno je ponižavana, maltretirana, izložena stravičnom prebijanju i zločinačkim metodama koje su se duboko urezala u kolektivnu memoriju Bošnjaka iz Sandžaka. Bošnjaci su od strane srpskog režima optuživani za urušavanje ustavnog poretka, teritorijalno otcepljenje Sandžaka i uspostavljanje autonomije.

Bile su to godine kada su razne radikalno-četničke stranke željno iščekivale trenutak da dođu u Sandžak i Novi Pazar i naprave neviđene zločine i pokolje. Taj scenario nije ostvaren i Sandžak je, uprkos ratu u Bosni i Hervegovini ipak sačuvan. Bilo je to vreme kada su razni Bošnjaci sarađivali sa službana državne bezbednosti i policije i neposredno učestvovali u „cinakrenju“ i prebijanju nevino optuženih Bošnjaka.

Kako prenosi naš izvor, inače, penzionisani saradnik državne bezbednosti, „naša služba je dobro radila jer smo imali dobre saradnike na terenu. Sećam se da je tih godina kod nas u službi svakodnevno, čak i više puta tokom dana, dolazio čovek, koga smo u službi oslovljavali sa „FEXO“. On nam je dostavljao informacije sa terena, šta se događa u pazarskim kafečajnicama, šta je ko rekao protiv države i koga treba da „porpustimo kroz ruke“.

Policija u Novom Pazaru je tih godina u čuvenim policijskim kancelarijama na drugom spratu SUP-a vršila stravične torture mučenja i prebijanja. Nekoliko uglednih Bošnjaka je od posledica mučkog prebijanja, dobilo teške zdravstvene posledice i ubrzo preminulo. U isto vreme vodi se orkestrirana medijska hajka protiv Sandžaka i Bošnjaka, hapšenja i montirani sudski procesi, jednom rečiju policija je Bošnjake uz pomoć lokalnih doušnika zavila u crno.

„Za službu su dragoceni bili saradnici koje smo vrbovali svakodnevno. Veliku požrtvovanost i preciznost informacija imali smo od osobe „FEXO“. On pripada starom kovu doušnika koji su vrbovani krajem 80-tih godina u fabrici nameštaja „Deževa“ i odigrao je značajnu ulogu u otkrivanju onih osoba koje su podrivale ustavni i teritorijalni integritet tadašnje države. Ključnu ulogu u vrbovanju odigrali su članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke iz Novog Pazara koje je predvodio četnički vojvoda Milan Veselinović. On je i danas saradnik službi bezbednosti“.

Sandžakhaber došao je u posed dokumentu koji potvrđuje da se radi o Fehu Biševcu, novinaru istraživaču i aktivnom članu stranke Muamera Zukorlića.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO