Protesti u Iranu, demonstranti napali versku školu

Iranski demonstranti su sinoć napali versku školu u pokrajini blizu Teherana, nakon višednevnih protesta protiv ekonomske krize, dok se bliži ponovno uvođenje američkih sankcija.

U petak uveče je “oko 500 demonstranata napalo versku školu pokušavajući da provale vrata i pale predmete”, objavila je agencija Fars, bliska konzervativcima, prenoseći izjavu direktora škole u Ishtehadu, u pokrajini Karaju.

“Nosili su kamenje i razbili sve prozore na dvorani za molitvu izvikujući slogane protiv režima”, nakon čega ih je rasterala interventna policija, dodao je rekavši da je bilo hapšenja.

Vlasti nisu objavile pojedinosti o protestima, ali konzervativni mediji posebno ističu napade na ustanove koje su simboli, poput verskih objekata.

Agencija Fars je potvrdila informaciju o mirnim protestima u “pet, šest gradova” koji su počeli u utorak a okupljaju nezadovoljne zbog obustave rada vodovoda, skupoće i nezaposlenosti. U njima je učestvovalo “oko 1.000 do 2.000 ljudi”.

Dok Iran teško izlazi iz višegodišnje izolacije nakon nuklearnog ugovora zaključenog 2015. s velesilama, američka administracija Donalda Trampa koja nije prijateljski raspoložena prema Teheranu, odlučila je da se povuče iz tog ugovora koji ocenjuje nedostatnim i u utorak će ponovo uvesti sankcije toj zemlji.

Iranci, iscrpljeni dugotrajnom krizom koja podstiče nezadovoljstvo političkim sistemom, boje se pogoršanja stanja dok pada vrednost iranske valute, riala, koji je u šest meseci izgubio oko dve trećine vrednosti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO