Naslovna Featured Istaknuto PRONAĐEN GROB NEMCA KOJI JE TRAŽILO POLA NOVOG PAZARA: Pronalazač ne želi...

PRONAĐEN GROB NEMCA KOJI JE TRAŽILO POLA NOVOG PAZARA: Pronalazač ne želi obećanih 20.000 evra!

Novopazarac Šefćet Mustafić tvrdi da je pronašao grob nemačkog podoficira Adalberta Brandla, koji je 1944. godine poginuo u Srbiji i čija je porodica ponudila nagradu od 20.000 evra onome ko kaže gde je sahranjen!

Informer je pre desetak dana pisao da su mnogi Novopazarci zbog ponuđene nagrade krenuli u potragu za Brandlovim grobom, a Mustafić tvrdi da ga je pronašao ispod jedne jabuke u selu Dojevići, gde su ovog podoficira Vermahta ubili lokalni partizani krajem novembra 1944.

Šefćet kaže da ga nagrada ne interesuje, jer su Nemci, u znak osvete zbog ubistva Brandla, pobili devet članova njegove porodice.

– Pazarci su krajem novembra 1944. godine u blizini moje kuće ubili iz zasede jednog nemačkog podoficira. On je sahranjen ispod jabuke “Terđule”, koju su kasnije po njemu nazvali Nemčeva jabuka. To mi je ispričala majka, a kad smo bili deca često smo se igrali baš na mestu gde je Nemac sahranjen. Sećam se svakog detalja te priče o ubijenom nemačkom vojniku. A kako sam pročitao, taj Brandl je u ovom kraju poginuo baš u novembru 1944, tako da se sve poklapa i da nema dileme da je to on – priča Mustafić.

Šefćet je i dao detaljno objašnjenje zbog čega ne želi nagradu.

– Kada je taj nemački vojnik ubijen, Nemci su u znak osvete streljali mog oca, dedu i još sedam članova moje porodice. Praktično, ostao sam bez cele familije. Sudbina je htela da spomenik ubijenim Mustafićima bude postavljen baš nedaleko od te jabuke ispod koje je sahranjen Nemac. Pročitao sam u Informeru da Brandlovi nude veliku nagradu onome ko pronađe njegov grob, ali mene ona ne interesuje – dodaje Šefćet Mustafić.

Izvor: SrbijaDanas

Exit mobile version