Naslovna Vijesti Promovisan časopis Komuna i Glasnik Bihora

Promovisan časopis Komuna i Glasnik Bihora

“Komuna je nastala kao rezultat entuzijazma manjeg broja poslenika i novinara koji su željeli da marginalizuju tabloidno i senzacionalističko novinarstvo, koje je uzelo maha i u Crnoj Gori”, saopštio je direktor “Komune” Amer Ramusović na predstavljanju časopisa.

Ramusović je saopštio da je Komuna pozvana da se drugi put predstavi kao glasilo i časopis koji baštini crnogorsko nasljeđe na Bihorskom kulturnom ljetu.

Istakao je da je Komun@ nastala kao rezultat entuzijazma manjeg broja kulturnih poslenika i novinara koji su željeli da na taj način marginalizuju tabloidno i senzacionalističko novinarstvo, koje je uzelo maha i u Crnoj Gori.

“Imena poput Branke Bogavac, Zuvdije Hodžića, dr Šerba Rastodera, dr Božidara Šekularca, Andrea Nikolaidisa, dr Rifata Alihodžića, mr Željka Rutovića, mr Saita Šabotića, Rajka Cerovića, Miraša Martinovića, pokojnog Radoslava Rotkovića, dr Čeda Bogićevića, Pavla Goranovića, Minje Bojanića i brojnih drugih kulturnih javnih djelatnika, dodatno su podigli nivo kvaliteta “Komune uz dragocjenu podršku Ministarstva kulture, čime je ovaj časopis izborio svoje mjesto na medijskoj sceni Crne Gore”, istakao je Ramusović, naglašavajući da su različitost i multietičnost bogastvo Crne Gore, a da upravo to gaji Komun@ koja je neobičnim i jedinstvenim dizajnom očarala svoje čitaoce i zajedno sa kvalitetnim tekstovima eminentnih autora sve više osvaja čitaoce i naše zemljake koji žive širom svijeta i do kojih dopire Komun@ kako u štampanom tako i u elektronskom obliku.

“Država koja nema svoje kulturno blago i svoje nedvojbeno vlasništvo nad njim, nije država. Pojedinac koji ne posjeduje kulturnu baštinu svog naroda, kao što posjeduje svoju kuću, ne može imati svoju identitetsku svojinu. To vi ovdje u Petnjici najbolje znate i to dokazujete i dokazivali ste sve ove teške i turbulentne godine koje su za nama, vašu vezu sa svojom državom, a kada je bilo najteže vjerovali ste da će Petnjica dobiti svoju opštinu i da će ubrzano krenuti njen razvoj, što se vidi na svakom koraku u odnosu na vrijeme koje je bilo ranije”, rekao je on.

“Toliko vrijednog i zanimljivog ima u Bihorskom kraju kada je riječ o baštini i nasledju samo to treba adekvatno valorizovati pa i naš poseban broj Komune posvećen Petnjici govori o tome, a kako reče jedan vaš sugrađanin koji je govorio na promociji Komune u Luxemburgu, “Komun@ je muzej koji se drži u rukama i koji ima dosta prednosti u odnosu na klasične muzeje. Sveobuhvatan je, dostupan svima. Muzej koji možete pokloniti prijateljima i time ih zasigurno oplemeniti, napominjući da svi oni koji ga čitaju i druže se sa Komunom, da će se obogatiti znanjem iz prošlosti Crne Gore i to onim neprocijenjivim bogastvom koje čovjek nosi dok je živ”, rekao je on.

“Da je sreće ovo bi bio državni projekat zato što ne postoji bolji zato što ne postoji bolji način da se upozna Crna Gora od iščitavanja Komune. Tu imamo sve sto karakteriše jednu državu: narod, istoriju, geografiju i kulturu”, posjetio je Ramusović na izrečene riječi jednog od promotera Komune koje su do sada organizovane u Lovćencu, Sarajevu, Zagrebu, Goraždu, Požegi, Rogatici i skoro svim crnogorskim opštinama pa i ovdje u Petnjici po drugi put.

Učestvujući na promociji Komune i Glasnika Bihora mr Željko Rutović, direktor Direktorata medija istakao je da mu je posebna čast da učestvuje na Bihorskom kulturnom ljetu i da zajedno sa kompetetnim promoterima da doprinos tom događaju.

Inače, promociji ova dva časopisa među brojnim gostima prisustvovali su i Dejan Vuković, konzul Crne Gore u Njemačkoj, kao i čelnici Opštine Petnjica: Samir Agović, predsjednik Opštine i Mehmed Adrović, predsjednik lokalnog parlamenta.

Exit mobile version