Promocijom knjige Damira Grude počelo obilježavanje Dana samoopredjeljenja

Bošnjačko nacionalno vijeće je povodom obilježavanja 25, 26. i 27. oktobra – Dana samoopredjeljenja organizovalo u ponedjeljak, 25. oktobra, promociju knjige “Bosna i Sandžak u satiričnoj i ilustrovanoj periodici (1878-1918)“, autora Damira Grude.

Knjiga predstavlja seriju karikatura koje doprinose boljem razumijevanju nekadašnje evropske politike prema Balkanu i Osmanskom carstvu, licemerje evropskih moćnika i njihovih vladajućih klasa. Obogaćena je strip – karikaturom i pjesmom “Novopazarski Sandžak” Džejmsa Dž. Montagjua, objavljene u listu Čikago istražitelj.

Ideja je da se ovom monografijom prikaže dugo istrajavanje Bosne i Sandžaka, sa naročitim akcentom na period fragmentiranja osmanske teritorije priznatom neovisnošću Kraljevine Srbije i Kneževine Crne Gore kojom je označeno priznanje njihovog monokulturnog i vjerskog koncepta.

O knjizi su govorili prof. dr. Redžep Škrijelj i Muhamed Max Đerlek, recezenti knjige, doc. dr. Sabina Zejnelagić  i Enes Nikšić. Publici se obratio i autor knjige, Damir Gruda. Dani samoopredjeljenja obilježavaju se od 2015. godine kada je Vijeće donijelo Odluku o proglašenju dana 25 – 27. oktobra za dane od posebnog značaja za Bošnjake u čast referenduma građana Sandžaka održanog 1991. godine.

Značaj datuma održavanja referenduma za bošnjački i druge narode koji žive na području regije Sandžak je nemjerljiv jer su građani regije Sandžak u tom periodu, prije tačno 30 godina, pokazali jedinstvo i opredjeljenje evropskim vrijednostima i očuvanju mira, očuvanju međuvjerske i međunacionalne tolerancije i suživota na prostoru Sandžaka.

Osim promocije, Vijeće u okviru obilježavanja Dana samoopredjeljenja organizovat će i tribinu pod nazivom ”30 godina samoopredjeljenja”. Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO