Projekat prevencija narkomanije kod mladih u Novom Pazaru

Novi Pazar – Centar za decu i mlade „Duga“ pokreće projekat na temu „Prevencija narkomanije kod mladih u Novom Pazaru“ koji će sprovoditi Centar „Duga“ u saradnji sa Kancelarijom za mlade, i trajaće tokom cele 2017. godine. Cilj je sagledavanje problema narkomanije sa različitih apekata, i kako na najbolji način predstaviti probleme koje ona nosi.

Aktivnosti koje su planirane projektom „Prevencija narkomanije kod mladih u Novom Pazaru“ biće usmerene ka afirmaciji integrativnog pristupa i unapređenju međuinstitucionalne saradnje među svim društvenim akterima na koje se problem odnosi, a biće realizovane kroz niz tribina i panel diskusija, istakla je direktorka Centra duga Fatima Durović.

„Organizovaćemo niz tribina i diskusija sa ciljem da problem sagledamo sa različitih aspekata, jer se on odnosi na pitanje obrazovanja, edukacije, i pitanje javnog zdravlja i bezbednosti. I kada smo pravili plan mi smo se pozvali na Strategiju o bezbednosti grada Novog Pazara kao i na Strategiju o zloupotrbi droga Vlade Republike Srbije“, kaže Durović.

Prema njenim rečima, posebnu fazu projekta predstaviće edukacije i treninzi koji će biti sprovedeni za tri ciljne grupe.

„Radićemo sa srednjoškolcima, na podizanju svesti, na jačanju psiholoških kapaciteta. Zatim ćemo raditi i sa decom u ranom adolescentskom periodu kada se oni takoreći prvi put susreću sa pojmom narkotika. Posebno, značajan rad biće sa roditeljima koji treba da predstavljaju neki sistem podrške, odnosno, na koji način da čitaju i razumeju ponašanje svoje dece i još značajnije na koji način da postupe u takvim situacijama“, dodala je Durović.

Ona kaže da su sproveli anketu među svim novopazarskim srednjim školama, i da su odgovore iskoristili za kreiranje kampanje koja će pratiti sve aktivnosti. Takođe je istakla da će se potruditi da kroz celu kampanju mladima daju jedan afirmativan pristup, kako bi se mladi držali daleko od znatiželje da se sa ovakvim problemima susreću.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO