PROČITAJTE OBAVEZNO!!!Mere Gradskog štaba za vanredne situacije Novog Pazara

Štab za vanredne situacije Novog Pazara danas je doneo niz mera među kojima su organizacija rada lokalne samouprave na neophodnom minimumu, nabavka dezinfekcionih sredstava i redovna dezinfekcija prostorija Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova. , Gradski štab za vanredne situacije doneo je sledeće mere:

  1. Naređuje se načelniku Gradske uprave da organizuje rad zaposlenih na neophodni minimum u organizacionim jedinicama Gradske uprave.

 

  1. Naređuje se načelniku Gradske uprave da obezbedi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, sredstava za higijenu i da preko svojih službenika vrši redovno dezinfikovanje prostorija i objekata Gradske uprave. Takođe, potrebno je obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na svakom ulazu, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način, u organizacionim jedinicama Gradske uprave u kojima zbog prirode posla dolazi veći broj ljudi.

 

  1. Naređuje se načelniku Gradske uprave da u organizacionim jedinicama Gradske uprave u kojima, zbog prirode posla, dolazi veći broj ljudi, organizuje rad i ostvarivanje prava građana shodno preporukama Ministarstva zdravlja, kao i da obezbedi sledeće:

*na svakih sat vremena potrebno je napraviti pauzu i za to vreme izvršiti čišćenje  radnih površina, kao i površina sa kojima korisnici usluga dolaze u kontakt;

*svi zaposleni zaduženi za održavanje higijene moraju na random mestu nositi maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.

 

  1. Naređuje se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave da redovno kontrolišu sprovođenje preporuka i naredbi Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava, kao i zaključaka i naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, posebno u delu rada ugostiteljskih objekata i da o tome obaveštava Krizni štab formiran od strane Gradskog štaba koji će dalje informisati Gradski štab za vanredne situacije.

Naređuje se Odeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja da organizuje sastanak sa svim upravnicima zgrada kako bi se u svim stambenim zajednicama obezbedilo sprovođenje neophodnih mera na sprečavanju nastanka i širenja virusa.

 

  1. Dozvoljava se rad svih kafića, noćnih klubova, restorana i kladionica na teritoriji grada Novog Pazara u vremenskom periodu od 08:00 do 20:00 časova uz obavezno pridržavanje bezbedne udaljenosti lica, ne manjoj od 1 metra. Zabranjuje se rad nakon navedenog vremena.

Obavezuju se da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. S tim u vezi potrebno je obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.

  1. Nalaže se svim javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Novog Pazara čiji je osnivač Grad, da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za higijenu i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.
  1. Preporučuje se republičkim ustanovama i instutucijama, kao i svim privrednim subjektima koji posluju na teritoriji grada Novog Pazara da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.
  1. Da Zavod za javno zdravlje Novi Pazar redovno prati epidemiološku situaciju na teritoriji grada Novog Pazara i da sve relevantne analize i informacije dostavlja Kriznom štabu koji će dalje informisati Gradski štab za vanredne situacije.
  1. Da JP „ Zavod za urbanizam grada Novog Pazara“ i Odsek gradjevinske i saobraćajna inspekcija-Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave organizuju sastanke sa svim prevoznicima koji obavljaju javni prevoz na teritoriji grada Novog Pazara i da ih informišu o neophodnosti preduzimanja mera, shodno preporukama Ministarstva zdravlja.

 

Takođe, potrebno je preduzeti i sledeće mere:

– Vozač autobusa i kondukter moraju nositi zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u autobusu;

– Predlaže se da se obezbedi dovoljan broj autobusa na frekventnim linijama kako bi se omogućio nesmetan prevoz putnika na bezbednoj udaljenosti ne manje od 1 metra;

– Kada stignu na poslednju stanicu vozač i kondukter moraju da izvrše provetravanje autobusa, operu i dezinfijuju pod autobusa i dezinfikuju sve rukohvate. Posle završenog čišćenja potrebno je da promene rukavice i stave nove;

–  Taksisti su obavezni da  nose zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u vozilu; Prevoz putnika vršiće se na zadnjem sedištu.

  1. Nalaže se svim direktorima javnih komunalnih preduzeća i ustanova na teritoriji grada Novog Pazara da organizuju rad zaposlenih na neophodni minimum i da svim zaposlenima na rizičnim radnim mestima, koji dolaze u kontakt sa korisnicima usluga, obezbede zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.
  1. Da Odeljenje za inspekcijske poslove-Odsek komunalna inspekcije i inspekcije za zaštitu životne sredine, u saradnji sa JKP “ Gradska čistoća” obaveste prodavce na mlečnoj pijaci zatvorenog prostora da moraju  nositi zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu, da moraju obezbediti i postaviti sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvima na ulazu, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način. Takođe ove mere sprovesti i na ostalim pijacama u Novom Pazaru ( Kvantaš, robna pijaca).
  1. Nalaže se koordinatoru mesnih zajednica, Marku Slakoviću, da stupi u kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica i nalozi im da prate stanje na terenu i da o potrebi dostavljanja lekova hroničnim bolesnicima i penzionerima obaveštavaju Odeljenje za vanredne situacije i poslove odbrane u periodu od 08:00 do 15:00 časova na telefon: 020/ 313-434, kao i Operativni centar Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru na telefon: 020/1985 koji ima uspostavljeno 24-časovno dežurstvo.

 

  1. Formira se stručno-operativni tim za koordinaciju aktivnosti u slučaju potrebe za organizovanjem dostave lekova i osnovnih životnih namirnica starim licima na teritoriji grada Novog Pazara i to u sastavu: Edin Dazadrević, Emir Mujović, zaposleni u Odeljenju za vanredne situacije, Sead Muratović, član Kabineta gradonačelnika, Almir Kecap, rukovodilac Odeljenja za privredu.

 

  1. Nalaže se „Centru za socijalni rad“ Novi Pazar da, preko Službe za zaštitu odraslih i starih lica, Službe za pomoć u kući za stare osobe i osobe sa invaliditetom, uspostave komunikaciju sa svojim korisnicima i da u slučaju potrebe za dostavljanjem lekova hroničnim bolesnicima obaveštavaju Odeljenje za vanredne situacije u periodu od 08:00 do 15:00 časova na telefon 020/ 313-434, a u periodu od 16:00 do 00:00 časova, Operativni centar Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru na telefon: 020/1985 koji ima uspostavljeno 24-časovno dežurstvo.

 

  1. Apeluje se na starije sugrađane da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije koje se odnose na sledeće:

 

*Često pranje ruku, a naročito pre i nakon korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima, kao i drugim osobama – najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

*Ukoliko imate 65 godina i više – ne izlazite iz stana i kuće;

*Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

 

  1. Apeluje se na sve građane da budu staloženi, da ne šire paniku i da se pridržavaju saveta i preporuka Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava.

 

  1. Da Crveni krst Novi Pazar pruži neophodnu pomoć Gradskom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe za dostavom lekova i osnovnih životnih namirnica.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO