Pročitajte istoriju čuvenog parka “GEZI” u Turskoj – FOTO

historija-istanbulskog-parka-gezi-seze-u-osmansko-doba

Taksim se nalazi u dijelu Istanbula poznat kao Beyoglu i jedno je od najpoznatijih mjesta u gradu.

Taksim, centar kulturnih i umjetničkih aktivnosti,  mjesto shoppinga i zabave, te sa svojim historijskim građevinama je mjesto kojeg za susret s prijateljima biraju svi uzrasti iz svih dijelova društva.

“Gezi park” na Taksimu, zbog protesta protiv građevinskih zahvata već dvije sedmice je aktuelna tema turskih i svjetskih medija. Dobro, a kakvu historiju ima ‘’Gezi Park’’?

Današnji park Gezi je područje gdje su se za vrijeme Osmanskog carstva nalazila muslimanska i armenska groblja. Na ovom mjestu krajem 18. vijeka, za vrijeme sultana Abdulhamida I, počela je izgradnja kasarne Topču. Kasarna  po imenu ‘’Halil-paša Topču Kislasi’’ odnosno ‘’ Kasarna Taksim’’ dovršena je 1806. godine za vrijeme sultana Selima III.

Kasarna je jedan od pokušaja modernizacije osmanske vojske pa je tako osiguravala  mjesto za obuku novih vojnih jedinica. Kasarna Topču je bila oštećena u raznim velikim požarima, izgorjela mjesta su ponovo obnovljana, a svejdočila je i mnogim događajima. Pobuna Kabakči Mustafa-paše  koja je s vlasti svrgnula Selima III i ‘’Slučaj 31. mart’’ 1909. godine, zbog kojeg je Abdulhamid II morao privremeno abdicirati, započeli  su na ovom mjestu. Kasarna Topču, zbog  slučajeva koji su nepovoljno uticali i dovodili do svrgavanja sultana s prijestolja, tokom godina izgubila je status kasarne.

S izgradnjom drvenih tribina 1992. godine kasarna je pretvorena u ‘’Stadion Taksim’’. Turska nogometna reprezentacija je prvu zvaničnu utakmicu odigrala na ovom mjestu, protiv reprezentacije Rumunije 1923. godine. Istovremeno to je bilo mjesto gdje su se održavale razne kulturne i zabavne manifestacije.

U prvim godinama Republike, a prema želji gradonačelnika Istanbula Lutfi Kirdara, izgrađen je Trg Taksim. Na poziv Lutfi Kirdara 1935. godine francuski urbanista Henri Prost došao je u Istanbul. Od Henri Prosta je zatraženo da u Trg Taksim uključi i Kasarnu Topču. Prost je Trg Taksim i okolinu pripremio projekat koji uključuje vrtove za šetanje, kafiće i slična mjesta za druženje. U sklopu Prostovog projekta 1940. godine srušena je kasarna Topču. Područje kasarne je preuređeno u park pod imenom ‘’Gezi’’. Ostala mjesta predviđena za društveni život u Prostovom projektu nisu zaživjela iz ekonomskih razloga.

“Gezi Park” je  prvi park u Istanbulu koji je otvoren nakon proglašenja Republike, 1923. godine  . Danas se  u okolini parka, koji se prostire na površini od 38 hiljada kvadratnih metara, nalaze najveći hoteli u Istanbulu.

U Gezi parku, koji postoji od 1940. godine, planirana je gradnja kasarne Topču prema njenom izvornom izgledu, kao i izgradnja gradskog muzeja i sličnih  kulturno-društvenih ustanova.

(Kübra Erten) – TRT

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO