Problem koji je doveo do kolapsa je uklonjen, ali haos i dalje traje: U svetu otkazano više od 1.000 letova, mediji otežano emituju sadržaj

Foto:Christoph Soeder/dpa via AP

 

Banke, avio-kompanije i mediji širom sveta pogođeni su globalnim prekidom rada koji je nastao zbog greške u ažuriranju sadržaja kompanije “Crowdstrike”. Prekid rada je uticao na velike kompanije, uključujući “ABC” i “Sky News Australia”. Kompanije, uključujući banke, avio-kompanije, telekomunikacione kompanije, TV i radio stanice i supermarkete, isključene su iz mreže nakon što se na ekranima pojavila greška.

 

Razvoj događaja:

15:12
Kurc: Jako nam je žao zbog problema

Šef kompanije za sajber bezbednost Crowdstrike se izvinjava zbog globalnog poremećaja izazvanog ažuriranjem softvera.

„Duboko nam je žao zbog uticaja koji smo izazvali na kupce, na putnike, na sve koji su pogođeni ovim, uključujući naše kompanije“, kaže Džordž Kurc.

Foto:GJL/GTRES / Shutterstock Editorial / Profimedia

4:07
Direktor Crowdstrike-a: Može da potraje dok se svi sistemi oporave

„Znamo u čemu je problem i rešili smo problem. Moglo bi da prođe neko vreme za neke sisteme koji se jednostavno neće automatski oporaviti, ali naša je misija da se pobrinemo da svaki sistem bude potpuno oporavljen“, rekao je Džordž Kurc, direktor Crowdstrike-a.

13:10
Širom sveta otkazano više od 1.000 letova

Više od hiljadu letova otkazano je danas širom sveta do ovog trenutka, zbog tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija, pokazuju najnoviji podaci kompanije za analizu avijacije Sirijum.

12:23
Otkriven uzrok globalnog tehničkog haosa

Kompanije Microsoft i Crowdstrike su se oglasile o velikom globalnom tehničkom haosu, koji je doveo do obustavljanja letova, otežanog emitovanja programa medija i otežanog funkcionisanja rada pojedinih banaka u svetu.

Crowdstrike navodi da su globalni IT problemi uzrokovani „defektom“ u „ažuriranju sadržaja“.

CrowdStrike Foto:Metin Aktas / AFP / Profimedia

Crowdstrike aktivno radi sa kupcima pogođenim defektom pronađenim u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove. Mac i Linux hostovi nisu pogođeni. Ovo nije bezbednosni incident ili sajber napad. Problem je identifikovan, izolovan i rešenje je raspoređeno. Upućujemo kupce na portal podrške za najnovija ažuriranja i nastavićemo da pružamo potpuna i stalna ažuriranja na našoj veb stranici. Dalje preporučujemo organizacijama da komuniciraju sa predstavnicima Crowdstrike-a putem zvaničnih kanala. Naš tim je u potpunosti mobilisan da osigura bezbednost i stabilnost klijenata Crowdstrike-a“, naveo je generalni direktor kompanije Džordž Kurc.

12:20
FOTO Pogledajte kako izgleda svet zbog velikog tehničkog haosa

Širom sveta prijavljeni su danas problemi i prekidi u IT mrežama u globalnim institucijama, ukjučujući banke, telekomunikacione kompanije, medije i avio-kompanije, prizemljeni su avioni, mediji ne emituju program, a pogođen je i računarski sistem letnjih Olimpijskih igara u Parizu koje počinju za nedelju dana, javljaju svetski mediji.

Foto:HALIL SAGIRKAYA / AFP / Profimedia

12:09
Er Srbija: Moguća odstupanja od planiranih letova

Globalni tehnološki problemi sa softverom koji su pogodili avio-kompanije, banke i medije širom sveta, odrazili su se i na rad pojedinih aerodroma do kojih leti Er Srbija. Zbog toga se danas (petak, 19. jul 2024. godine) očekuju izvesna odstupanja od planiranog reda letenja, navodi se u zvaničnom saopštenju Er Srbije.

11:09
Kako da rešite problem sa kompjuterom: Velika softverska kompanija priznala grešku

Softverska kompanija CrowdStrike, čiji apdejt antivirusnog softvera je izazvao tehničke probleme širom sveta, objavio je novi apdejt koji bi trebalo da dovede u red kompjutere.

„Kako vaši uređaji primaju ovo ažuriranje, možda ćete morati da ponovo pokrenete sistem da bi promene bile efikasne i da bi problemi sa plavim ekranom (BSOD) bili rešeni“, naveo je CrowdStrike.

10:45
Pogođeni IT sistemi Olimpijskih igara u Parizu

Organizacioni komitet Olimpijskih igara (OI) u Parizu navodi da je globalni tehnički kvar uticao i na IT sisteme organizatora OI.

Komitet ističe da postoje planovi za vanredne situacije i da se ne očekuju veći problemi, navodi novinska agencija Rojters.

Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

10:42
Veliki tehnološki kvar pogodio i Hrvatsku

Veliki tehnološki kvar pogodio je aerodrome, velike banke, medijske kuće i trgovine širom sveta, a prvi problemi su nastali i u Hrvatskoj. Kako prenosi Jutarnji list, pao je CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sistem Republike Hrvatske), sistem koji koriste porodični lekari i apoteke, pa kao posledicu toga bolnice ne mogu da očitaju upute. Međutim, sam bolnički informacijski sistem radi jer je on na drugom serveru.

Ultrazvuk Foto: Shutterstock

10:33
“Letovi koji su u vazduhu ostaće u vazduhu”

Američke aviokompanije Amerikan erlajns, Junajted i Delta zatražile su od Saveza za civilno vazduhoplovstvo SAD (FAA) prizemljenje svih letova zbog globalnog problema sa računarima, navodi se u upozorenju FAA u petak ujutro.

U međuvremenu, letovi u vazduhu će ostati u vazduhu, ali nijedan Amerikan, Junajted ili Delta let neće poleteti, objavio je ABC Njuz.

10:29
Butković: Globalni IT problemi pogodili i Hrvatsku kontrolu leta

Hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković rekao je da je današnji globalni tehnički problem u internet komunikaciji pogodio i Hrvatsku kontrolu leta.

“Kontrola leta ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije kibernetički napad u pitanju, videćemo kad će se to rešiti. Nije dovedeno u pitanje funkcioniranje kontrole vazdušnog saobraćaja”, rekao je Butković novinarima.

10:25
“Plavi ekran smrti”

Kompanija Majkrosoft saopštila je danas da preduzima “akcije na ublažavanju” problema koje su prijavili korisnici, a zbog koga je u kompanijama i bankama širom sveta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju. Zbog toga su brojni korisnici širom sveta na kompjuterima videli “plavi ekran smrti”.

BREAKING: Issue at cybersecurity firm Crowdstrike causing major IT problems around the world pic.twitter.com/jOQk5TLqjO

— BNO News (@BNONews) July 19, 2024

10:19
Šta je Crowdstrike?

Crowdstike su suosnivali Džordž Kurc (izvršni direktor), Dmitrij Alperovič (bivši CTO) i Greg Marston (finansijski direktor, u penziji) 2011. godine. Šon Henri, bivši zvaničnik Federalnog istražnog biroa (FBI) je angažovan da vodi podružnicu CrowdStrike Services Inc, koja se fokusirala na proaktivne usluge i usluge reagovanja na incidente. U junu 2013. kompanija je lansirala svoj prvi proizvod, CrowdStrike Falcon, koji je obezbedio zaštitu krajnjih tačaka i obaveštajne podatke o pretnjama.

Crowdstrike Foto:T. Schneider / Shutterstock.com

10:18
Da li je ovo uzrok globalnog tehničkog haosa?

Širom sveta došlo je do velikog tehničkog kvara zbog kog mediji otežano rade i ne mogu da emituju program, aerodromi su blokirani, letova nema, a i pojedine banke imaju poteškoća u radu. Sumnja se da iza ovog globalnog problema stoji greška kompanije Crowdstrike, inače zadužene za sajber bezbednost.

Foto: ROB ENGELAAR / AFP / Profimedia

Kako navodi BBC, sada ima izveštaja koji sugerišu da je kompanija za sajber bezbednost pod nazivom Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala ažuriranje softvera koje je pošlo naopako i sada da uništava Windows uređaje – što je izazvalo takozvani “plavi ekran smrti” na računarima.

09:53
I na aerodromima u Berlinu i Španiji kašnjenja letova zbog tehničkih problema

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu je zaustavljen danas do 09.00 sati po srednjeevropskom vremenu (08.00 sati po Griniču), a i svi aerodromi u Španiji prijavili su “incidente” zbog tehničkih problema, prenosi BBC.

09:53
Majkrosoft ispituje probleme oko pružanja usluga korisnicima

Kompanija Majkrosoft saopštila je danas da preduzima “akcije na ublažavanju” problema koje su prijavili korisnici, a zbog koga je u kompanijama i bankama širom sveta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju. Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju, a prenosi BBC.

09:43
FAA: Svi letovi nekoliko vodećih kompanija SAD obustavljeni zbog tehničkih problema

Svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija, uključujući Delta, Junajtid i Amerikan erlajns obustavljeni su danas zbog problema u komunikaciji, saopštila je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

Foto:Shutterstock

Prizemljenje utiče na sve letove avio-kompanija, bez obzira na njihovu destinaciju, saopštila je FAA, prenosi CNN.

Nejasno je koliko će zaustavljanje letova trajati, a FAA je najavila novo saopštenje tim povodom.

09:15
Problem u Windowsu i Crowdstike-u?

Korisnici u Australiji počeli su da prijavljuju probleme u petak popodne, navodeći da su bili isključeni iz svojih radnih stanica. Pogođene su i australijske bankarske aplikacije i sistemi supermarketa. Australijski emiteri Australian Broadcasting Corporation i Sky News potvrdili su da su zbog toga imali poteškoća sa emitovanjem.

Kako navodi Gardijan, izgleda da prekid utiče na Windows računare na globalnom nivou.

Australijski nacionalni koordinator za sajber bezbednost, general potpukovnik Mišel MekGines, potvrdila je da sada sve sugeriše da je u pitanju problem na softveru treće strane.

„Svesna sam velikog tehničkog kvara koji utiče na brojne kompanije i usluge širom Australije danas. Naše trenutne informacije su da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene kompanije”, navela je ona.

Gardijan je kontaktirao kompanije “Crowdstrike” i “Microsoft”. Iz kompanije “Microsoft” su naveli da preduzimaju “akcije za ublažavanje” nakon problema sa servisom, prenela je novinska agencija AFP.

D. M.

Izvor: nova.rs

 

The post Problem koji je doveo do kolapsa je uklonjen, ali haos i dalje traje: U svetu otkazano više od 1.000 letova, mediji otežano emituju sadržaj appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Problem koji je doveo do kolapsa je uklonjen, ali haos i dalje traje: U svetu otkazano više od 1.000 letova, mediji otežano emituju sadržaj appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO