PRITEŽU MU OBRUČ! Milorad Dodik: Njemački kancelar iznosi netačne tvrdnje

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je optužbe njemačkog kancelara Olafa Šolca da vodi secesionističku politiku, ističući da ne shvata kako jedan važan državnik može olako da iznosi lažne narative koji su rezultat muslimanske propagande.

– Republika Srpska, niti bilo ko u njoj ne vodi secesionističku politiku, niti postoji ijedan akt kojim bi se mogle dokazati takve neistine koje bi da stalnim ponavljanjem postanu istina – rekao je Dodik u izjavi Srni.

Dodik je naveo da je iznenađen da je njemački kancelar tako olako iznio neprovjerene kvalifikacije, jer se ipak radi o kancelaru najmoćnije države u EU i ponovio da je netačna Šolcova izjava o navodnoj secesiji i njegovoj ulozi u tome.

– Kancelar Šolc je govorio i o vladavini prava za koju izgleda smatra da je privilegija samo moćnih država, jer kako onda objasniti činjenicu da ta ista Njemačka podržava Kristijana Šmita koji je mimo svih pravnih pretpostavki došao u BiH i rekao `ja sam visoki predstavnik` – ocijenio je Dodik.

Ako ćemo se ponašati principijelo, kaže Dodik, vladavina prava trebalo bi da bude imperativ kako u Njemačkoj, tako i u BiH. “U suprotnom – floskule o vladavini prava su demagoške lekcije, u ovom slučaju uvaženog kancelara”, istakao je srpski član Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se bori za ustavnu poziciju i slovo Ustava, što svakako čini i njemački kancelar u svojoj zemlji.

– BiH nema visokog predstavnika imenovanog u skladu sa pravom, odnosno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, čiji garant i svjedok je i Njemačka. Zato su mi nerazumne i neshvatljive tvrdnje uvaženog kancelara Šolca – naglasio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, a da moćni mogu da nastave svoj performans.

– Veoma je važno što je predsjednik /Srbije/ Aleksandar Vučić imao priliku da se osvrne na situaciju u BiH i veoma sam mu zahvalan na tome – rekao je Dodik.

(Vijesti.ba / Srna)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO