Priština: Fudbaleri Kosova zabilježili historijsku pobedu protiv Omana (video)

Pristina – Fudbalska reprezentacija Kosova je zabilježila prvu pobjedu u međunarodnim nastupima i to protiv Omana rezultatom 1-0. Utakmica je odrigrana pred oko 11.000 gledalaca na gradskom stadionu u Prištini, javio je dopisnik Anadolije.

 

Gol je iz jedanaesterca postigao napadač Imran Bunjaku u 86. minuti igre. Sudija je svirao penal nakon što je omanski igrač igrao rukom u šenaestercu.

U prvom poluvremenu, koje je završeno bez golova, ekipa Kosova je bila bolja, dok je u drugom dijelu meča dominirao Oman. Ovo je prva pobjeda Kosova od kada ima pravo da igra međunarodne prijateljske utakmice uz nadgledanje FIFA-e.

Selektor Omana Paul Le Guen, bivši trener PSG i Lyona, čestitao je kosovskim fudbalerima historijsku pobjedu.

“Najprije želim da čestitam kosovskoj ekipi na prvoj pobjedi. Mislim da smo zaslužili bolji rezultat, ali nam je nedostajala efikasnost. Mi smo držali loptu, ali nismo bili efikasni unutar šesnaesterca i zato smo i izgubili”, kazao je Le Guen.

On je iznio i ocjenu da je penal bio poklon za Kosovo jer nije ni postojao.

S druge strane, selektor Kosova Albert Bunjaku je nakon meča izrazio zadovoljstvo pobjedom, ali ne i igrom njegovih izabranika. On je rekao da je ovo jedna pobjeda koju su svi na Kosovu željeli, ali da je igra protiv Turske bila bolja. Istakao je da je u današnjoj utakmici u prvom dijelu Kosovo za nijansu bilo bolje, a u drugom Oman.

“Naš put je počeo u martu ove godine i do sada je odigrano četiri utakmica. Rekao sam da nakon četiri do pet mečeva možemo otprilike reći gdje smo. Ne vjerujem da smo bolji od Omana trenutno. Mislim da smo realno na 70, 80 mjestu ili možda na 90”, kazao je Bunjaku.

Ovo je bila četvrta utakmica reprezentacije Kosova od kada je FIFA u januaru ove godine odlučila da Kosovo može da igra međunarodne prijateljske utakmice, ali bez isticanja državnih simbola i uz upotrebu fusnote. To je bio razlog što su navijači kosovske ekipe na početku utakmice izviždali himnu FIFA-e.

Do sada je selekcija Kosova dva puta izgubila protiv Turske (1:6) i Senegala (1:3), dok je sa Haitijem igrala nerješeno (0:0).

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO