Primitivni običaji došljaka odjekuju Novim Pazarom

Novi Pazar – Uprkos činjenici da je upotreba vatrenog oružja zakonom zabranjena, ovih dana se u Pazaru ”slavi” na sve strane. Suneti, banketi, rodjenja, krštenja, svadbe u primitivnom okruženju ne mogu proći bez pucnjave. I to bojevom municijom. I ako je poznato da se to nekad završi ranjavanjem, pa čak i pogibijom, ovaj primitivan i opasan običaj je masovno u upotrebi kod nas, pogotovu kod gastarbajtera.

 

Gradjani Novog Pazara u poslednje vreme sve češće negoduju zbog upotrebe vatrenog oružja na proslavama. Kako se danas moglo čuti širom grada, slavilo se puno, takodje i pucalo. Satima ne prestaju rafali iz raznih vrsta oružja.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije upotreba vatrenog oružja na javnom mestu, odnosno pucanje u vazduh, kažnjivo je zatvorom od dve do 10 godina zatvora, dok je za bacanje bombi ili pucanje iz automatskog oružja kazna od tri do 12 godina zatvora.

 

No u Novom Pazaru primitivizam je izgleda jači od zakona. Bez obzira na fatalne posledice šenlučenja kao i visoke kazne prilikom upotrebe vatrenog oružja ovaj običaj se uveliko poštuje. Dogadja se čak da se pripuca i ispred hotela gde se proslavlja porodično veselje primitivaca. Tako je zabeležen niz slučaja kako se puca sa terase ”Vrbaka”, na 100 metara od Policijske stanice.

E.Ć.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO