Naslovna Sandžak Prijepolje Prijepoljski predškolci moraju da idu kod očnog lekara u Sjenici ili Priboju

Prijepoljski predškolci moraju da idu kod očnog lekara u Sjenici ili Priboju

U okviru obaveznog sistematskog pregleda za upis u prvi razred osnovne škole je i pregled vida. Činjenica da u Domu zdravlja Prijepolje više ne radi očni lekar, otežava proceduru dobijanja potvrde o lekarskom pregledu. 362 dece koliko bi u našoj opštini trebalo da upiše prvi razred ove godine na pregled mora ići u Dom zdravlja u Priboj i Sjenicu ili u privatnu oftamološku ordinaciju.

Nedovoljan broj očnih lekara u opštinama koje pokriva Zdravstveni centar Užice, među kojima je i Dom zdravlja u Prijepolju u kom se više od dve godine ne vrše ovi specijalistički pregledi, otežava građanima i građankama korišćenje zadravstvenih usluga. Roditelji koji bi do juna trebalo da upišu decu u prvi razred, u sklopu obaveznog sistematskog pregleda moraju decu da vode kod oftalmologa u Priboj i Sjenicu ili privatno.

Televiziji Forum su se obratili roditelji predškolaca koji tvrde da su više puta pokušali da se obrate direktoru Doma zdravlja u Prijepolju kako bi našli rešenje. Smatraju da putovanje u Priboj ili Sjenicu, kao i obavljanje pregleda u privatnoj praksi, nameće dodatne troškove.

Trista šedeset dvoje dece treba da se upiše u prijepoljskoj opštini. 362 pomnoženo sa 2500 dinara, koliko je pregled kod privatnog oftalmologa, su lepe pare, a za nas je to mnogo. Za sad, ja svoje dete sigurno neću pregledati kod privatnog lekara, jer sve svoje obaze prema državi izmirujem. Radim sam, imam troje dece, supruga ne radi, živim i na selu i u gradu, radim, borim se… Smatram da može ovo da se organizuje, pošto ovo nije mali broj dece. Ako ne može država da izađe u susret deci, ne znam kako će starijim generacijama – pita se roditelj predškolca iz Ivanja Boriša Svičević.

Da je veliki broj roditelja saglasan sa njima da je ovo veliki trošak, tvrdi Aleksandra Glišević, čija ćerka bi takođe na jesen trebalo da pođe u školu.

Ipak, ja kao samohrana majka mislim da je to zaista mnogo i da treba da se nađe neko rešenje. Kao što je organizovano u drugim gradovima, bilo bi dobro da lekari dođu kod nas i da se sve to lepo završi – dodaje Aleksandra Glišević.

Kako su nam rekli u Domu zdravlja u Novoj Varoši, za potrebe sistematskih pregleda predškolaca očni lekar iz Sjenice u dogovoru sa pedijatrima dolazi tri puta mesečno.

Portparolka ZC Užice Danijela Vasiljević nam je rekla da pokušavaju da ovu situaciju reše tako što bi jednom nedeljno specijalista iz Priboja ili Sjenice dolazio zbog sistematskih pregleda, što nije jednostavno, jer svi lekari imaju već zakazane pacijente. Trenutno izabrani pedijatri u Prijepolju zakazuju preglede u Sjenici i Priboju gde, tvrde, ima slobodnih termina. Kada budu imali tačne informacije o dolasku očnih lekara u Prijepolje, obavestiće roditelje.

Izvor Foruminfo

Exit mobile version