PRIJEPOLJE:FORMIRAN OPŠTINSKI SAVJET RODITELJA

U skladu sa novim zakonskim odredbama  i u opštini Prijepolje formiran je Opštinski savjet roditelja koji čine roditelji iz svih prijepoljskih osnovnih srednjih škola škola, kao i predškolske ustanove.
Opštinski savjet roditelja kontituisan je na decembarskom zasedanju Skupštine opštine, a prvi radni sastanak održan je prošle nedelje.Konstitutivnom sastanku su, osim članova Opštinskog savjeta rodtelja, prisustvovali Miodrag Ćubić, rukovodilac Odeljenja za društvene djelatnosti, opštu upravu i zajedničke poslove i Amel Kurbegović, v.d. direktor OŠ „Svetozar Marković“ i predsjednik aktiva direktora osnovnih škola.Na sastanku je izabrano rukovodstvo tijela, a članovi savjeta rasporavljali su o poboljšanju bezbjednosti učenika u obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine Prijepolje.
Za predsjednika Opštinskog savjeta izabran je Vladimir Babić, predstavnik Prijepoljske gimnazije, a za njegovog zamjenika Alija Kurbegović, predstavnik OŠ “Svetozar Marković”.
Na sastanku su predstavnici škola upoznati sa svim novinama koje predviđa član 121. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, gde je najvažnija uvođenje novog organa – Opštinski savjet roditelja, koji čine predstavnici Savjeta roditelja svih obrazovnih ustanova sa područja opštine.Predstavnici savjeta biraju se svake školske godine, a opštinski Savjet roditelja daje mišljenje, inicira akcije i predlaže mjere za ostvarivanje prava djeteta, unaprijeđenje obrazovanja, vaspitanja i bezbjednosti djece, odnosno učenika u opštini.
Savjet učestvuje u utvrđivanju opštinskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje obrazovanja, vaspitanja i bezbjednosti djece, prati i razmatra mogućnosti za unapređivanje jednakog pristupa, dostupnosti i mogućnosti obrazovanja i vaspitanja za decu, odnosno učenike, sprečavanja socijalne isključenosti dece odnosno učenike iz ugroženih i osetljivih grupa na teritoriji opštine, pruža podršku školskim savetima roditelja svih ustanova na teritoriji opštine u vezi sa pitanjima iz njihove nadležnosti i obavlja druge poslove vezane za obrazovanje i vapistanje dece na teritoriji opštine Prijepolje.
Zanimljivo je da su sve sednice Opštinskog saveta javne a na njima mogu prisustvovati predstavnici opštinskih organa, predstavnici roditelja, učenika i medija. Ukoliko interesi dece i učenika zahtevaju isključivanje javnosti sa sednice Opštinski savet može doneti odluku da javnost isključi.Sredstva potrebna za obavljanje poslova Opštinskog saveta se, u skladu sa Zakonom, obezbeđuju u budžetu opštine, a za administrativno – tehničke poslove zadužena je Služba opštinske uprave.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO