Prijepolje – Lokalni parlament u Prijepolju zasedao je nakon skoro tri meseca pauze. Odlukom odbornika vladajuće većine od idućeg meseca doći će do povećanja cena komunalnih usluga, tako će građani vodu plaćati skuplje za skoro za 50%, dok je cena iznošenja smeća povećana za 27%. Opozicija je ovakvu odluku kritikovala pravdajući to lošim rukovođenjem preduzećem gde posledice trpe građani. Dok iz vladajuće većine kažu da se Komunalno preduzeće nalazi u velikom problemu zbog prezaduženosti te da je ovo povećanje bilo neophodno kako bi se omogućio njegov dalji rad i da to neće biti veliki namet za građane.

Od 12 tačaka dnevnog reda čak četiri su se odnosile na rad JKP “Lim”. Nakon skoro pet godina doći će do povećanja cena komunalnih usluga u opštini Prijepolje. Obrazlažući razloge povećanja cena rukovodilac Postrojenja za prečišćavanje vode Dana Ljujić kazala je da su na ovu odluku uticali rast cena hlora na tržištu i nemogućnost Komunalnog preduzeća da ovu supstancu transportuje od dobavljača do vodopostrojenja zbog izmene zakona o transportu opasnih materija.

– Do 30. juna ove godine cena kilograma hlora kojeg koristimo za dezinfekciju vode bila je 32 dinara, sada je ta cena 66 dinara. Promenio se i zakon o transportu opasnih materija tako da Komunalo preduzeće više ne može da vrši transport od HE “Župa” do Seljašnice ili Brodareva već i taj transport moramo da platimo – navodi neke od razloga poskupljenja komunalija Dana Ljujić.

Predsednik opštine Dragoljub Zindović smatra da se Komunalno preduzeće nalazi u ozbiljnim problemima pre svega zbog velikog broja zaposlenih koji ne mogu iz sopstvenih prihoda da obezbede ispaltu zarada.

 

– Prvi put otvoreno moramo da kažemo javnosti, građanima i svim političkim akterima da je to preduze u ozbiljnim problemima. To znači da imamo veliki broj zaposlenih koji ne mogu iz sopstvenih prihoda da prime platu. Prihodi iznose 10 miliona dok za zarade treba izdvojiti 12 miliona, a gde su ostali troškovi? Svakog meseca pravi se gubitak – tvrdi Zindović i dodaje da se tome mora stati na kraj.

Sa druge strane opozicija tvrdi da je ovo samo pokušaj prikrivanja nesposobnosti vlasti da rukovodi javnim preduzećima te da za povećanje cena komunalnih usluga nije bilo potrebe.

– Opozicija je danas pokazala pravu nameru a to je da nesposobnost u rukovođenju nadomesti tako što će da poveća cene komunalnih usluga. Videli smo i izveštaj za prošlu godinu koji je pozitivan gde je pored svih teškoća ostvaren prihod. Takođe ovim izveštajem su demantovane tvrdnje da se Komunalno preduzeće nalazi u finansijskom problemu i beznadežnoj situaciji. Smatramo da apsolutno nije bilo osnova za povećanja cena – rekao je šef odborničke grupe Sandžačke demokratske partije Esad Hodžić.

Odbornici su doneli odluku da se sprovede javni konkurs za izbor direktora JKP “Lim” jer vršiocu dužnosti direktora Enisu Memišahoviću za manje od dva meseca ističe mandat.
PP Media