Prijepolje- U nastavku istrage utvrđene razne malverzacije! Alkohlni restorani dobijali “Halal” sertifikate!

Nakon sprovedene istrage u Centru za socijalni rad, koja je rezultirala hapšenjem direktorke ustanove i jedne službenice, inspektori Posebnog Odeljenja za suzbijanje korupcije iz Kraljeva nastavljaju sa daljim radom u Prijepolju. Kako “PP Media” saznaje na red je došla provjera opštinske subvencije za uvođenje „Halal“ sertifikata, raspodjela novca za informisanje i finansiranje sportskih klubova tokom 2017 godine.
Naime, komisija koju je osnivao predsednik Opštine u 2017. godini, donela je odluku o dodijeli bespovratnih sredstava u iznosu od po 300 000 dinara za uvođenje “Halal” sertifikata. Tako su, između ostalog, ovu subvenciju koristili pravni subjekti u kojima se toči alkohol i koji nemaju nikakve veze sa osnovnim principom „Halala“ koji propisuje da je meso dobijeno od životinje koja je zaklana po Šerijatskim pravilima. Dodatnu sumnju, da se radi o nameštenim poslovima, kod inspektora unosi činjenica da je direktor agencije koja je izdala najveći broj „Halal“ sertifikata, šef odborničke grupe SPP-a, Samir Tandir, u prijepoljskom lokalnom parlamentu.
Sličano se desilo i sa novcem koji je opredeljen za informisanje u 2017. godini, gde je opet komisija koju je formirao predsednik Opštine dodelila 1,7 miliona dinara Sandžečkoj TV koja nema dozvolu za emitovanje programa na teritoriji opštine Prijepolje. Da stvar bude sumnjivija na prijepoljsku medijsku scenu, uplivalo je preduzeće „Global Partners plus“, za koje se sumnja da je služilo za pranje novca, pa su toj firmi značana sredstva uplaćivana i sa računa agencije „Halal“ i Sandžak TV, odakle je novac podizan i završavao u privatnim džepovima. Sa opštinskog računa ovoj firmi uplaćeno je dodatnih 585.500, oo dinara bez sprovedene javne nabavke, a sve za bajramske, novogodišnje i božićne čestitke koje su navodno emitovane preko Sandžak TV a koje građani Prijepolja i nisu mogli vidjeti…
U ovo pravo “vrzino kolo”, koje inspektori polako raspliću, umješani su i prijepoljski sportski klubovi. Prvi koji je javno progovorio, a potom i podneo krivičnu prijavu zbog iznude, bio je Adis Micanović, predsednik “Bambi voleja”, koji je nakon dobijanja novca iz opštinskog budžeta namenjenog za finansiranje sportskih klubova, jedan dio morao da uplati na račun firme „Global Partners plus“, inače u javnosti poznatoj kao “tetkina firma”. Pošto se iz medija saznalo za ovu prevaru, “tetka” je vratila novac na račun kluba, u nadi da će tako sprečiti provjeru poslovanja. Bambi vojel nije bio jedini klub koji je prebaciovao novac bez osnova na “tetkin račun”, to je učinilo još nekoliko sportskih kolektiva u Prijepolju čije predsednike su zbog toga saslušavali inspektori Posebnog Odeljenja za suzbijanje korupcije iz Kraljeva. Pod njihovom lupom nalazi se i rad Sportskog saveza kao i poslovanje Fudbalskog kluba Mikron. I ako ovaj klub nema takmičarskih ekipa, to nije bila prepreka komisiji za raspodelu “sportskog dinara” da mu dodeli značajna finansijska sredstva, koja su prema našim saznanjima trošena, tako što su podizana u kešu sa računa, što je suprotno važećim zakonskim propisima.

Zbog ovog a i još mnogo drugih kriminalnih radnji za koje su podnešene krivične prijave a koje su predmet istrage inspektora Posebnog Odeljenja za borbu protiv korupcije iz Kraljeva, kako pričaju u gradu na Limu mnogi lokani funkcioneri mirno ne spavaju. Poslednjih dana u pojedinim medijima koji su pod kontrolom lokalne samouprave, javno istupaju dva člana Opštinskog vijeća, koji rad policije i tužilaštva nazivaju, kao rad “paradržavnih” organa, želeći na taj način da spreče nove akcije i da sve svedu kao političku borbu vlasti i opozicije. Međutim, kako je država pod vodstvom predsednika Aleksandra Vučića odlučna da se obračuna sa svima koji su počinili neko krivični djelo, bez obzira na partijsku ili nacionalnu pripadnost, javnost u Prijepolju nikako ne bi bila izenađena da dođe do novih hapšenja, šta više iznenađenje bi bilo da do toga ne dođe.

Izvor PP Media

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO