Prijepolje: Potpisani ugovori o subvenciji za nabavku poljoprivredne opreme

Prijepolje – Ukupno 108 poljoprivrednika iz opštine Prijepolje potpisalo je ugovore o subvenciji. Za te namene opredeljeno je 2, 6 miliona dinara, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije, neutrošena sredstva za nerealizovane projekte prebačena su na poziciju poljoprivrede pa to sada iznosi 3, 78 miliona dinara.

Sredstva su usmerena u finansiranje fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava i to za nabku opreme za rezidbu voća i trimere, za zaštitu biljaka od bolesti i štetočina, za nabku opreme za mužu, opreme za podizanje plastenika i za nabavku opreme za pčelarstvo.

Prednost su imali oni poljoprivrednici koji do sada nisu koristili sredstva za ove namene, a sredstva će biti uplaćena na namenske račune otvorene u Upravi za trezor.

Prema rečima načelnika službe za poljoprivredu Ifeta Hamzića najviše ugovora potpisano je za nabavku opreme za rezidbu voća i trimere, njih ukupno 35, to su ugovori sa najmanjom vrednosti.

„Mogućnost je bila da se konkuriše za opremu u vrednosti do 200 hiljada dinara, povraćaj je 65 odsto bez PDV – a”, pecizirao je Hamzić.

Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Zoran Despotović ističe da je u toku kreiranje budžeta za sledeću godinu, kao da će sredstva za poljoprivredu biti uvećana. On je rekao da je želja opštinske vlasti da ojača poljoprivredne proizvođače što više, jer je to trenutno jedini izvor prihoda brojnim porodicama.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić kaže da je važno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju.

„Voćarstvo je jedna od važnijih poljoprivrednih grana prijepoljskog kraja. U svakom domaćinstvu imamo po neku šljivu, jabuku od kojih se godinama zarađivalo. Nadamo se da ćemo u budućem periodu imati ozbiljnijih proizvođača koji će sarađivati sa prerađivačima koji imaju ozbiljne planove i proizvodnju”, kazao je Babić.

On je istakao da je zemljište u ovom kraju još uvek zdravo, nezagađeno herbicidima što daje veliku šansu razvoju organske proizvodnje.

„Nadam se da ćemo iz godine u godinu opredeljivati sve više sredstava kako bi pomogli svim našim poljoprivrednim proizvođačima”, zaključio je prvi čovek opštine Prijepolje.

GZS i PP Media

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO