Prijepolje- Nedostatak sredstava za plate

Devedeset zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Miša Cvijović“ nije primilo deo zarade za novembar i celu decembarsku platu. Nedostatak sredstava za plate nastao je zbog većeg broja zaposlenih nego što je to predviđeno opštinskom Odlukom o broju zaposlenih u predškolskoj ustanovi, kaže direktorka Ivana Krpović.
Za isplatu zarade zaposlenima u PU „Miša Cvijović“ na godišnjem nivou predviđeno je oko 54.800.000 dinara. Za plate zaposlenih u 2019. godini nedostaje oko 16.870.000 dinara.
Svi zaposleni u PU „Miša Cvijović“, nas devedeset nije primilo 25 odsto novembarske i celu decembarsku platu. Posledica neisplaćivanja je posledica višegodišnjeg neslaganja broja radnika koji mi dobijamo Odlukom u budžetu Opštinske uprave i stvarne potrebe za zaposlenim brojem radnika. Tako, mi u ovoj godini imamo odluku o dozvoljenom broju zaposlenih 77 radnika, a trenutno imamo 90 zaposlenih što je stvarna potreba, prema broju dece i broju grupa koje trenutno imamo. Ono što jeste jako bitno reći, jeste da se masa sredstava iz koje se plate isplaćuju formira na osnovu odluke Ministarstva finasija Republike Srbije. S obzirom da je godinama broj radnika veći od stvarne odluke, a masa plata se godinama nije povećavala, došli smo u situaciju da nemamo dovoljno sredstava da isplatimo plate – kaže direktorka PU „Miša Cvijović“ Ivana Krpović.
Ministarstvu finansija je u toku 2018. godine upućeno više zahteva da dozvole povećanje mase sredstava u opštinskom budžetu za plate zaposlenih. Prema rečima direktorke, svaki put je stigao negativan odgovor.
Ono što očekujemo u narednom periodu jeste radni sastanak za koji smo uputili zahtev polovinom decembra prošle godine i očekujemo vrlo brzo da nas pozovu i da ćemo dobiti saglasnost da možemo da povećamo masu platu čime će biti rešen problem sa isplatom plata – objašnjava direktorka i dodaje da je upućen zahteva da se isplate i povećanja koja nisu isplaćena u prethodnim godinama.
Više nego izvesno je da zaposleni u ovoj ustanovi neće na vreme primiti platu ni za januar, a Upravni odbor predškolske ustanove nije prihvatio Finansijski plan za 2019. godinu.
Oni se nisu složili sa delom finansijskog plana koji se odnosi na masu plata koja je dovoljna za isplaćivanje plata, s tim što je to nešto što se lako može izmeniti kada se dobije saglasnost da se masa sredstava poveća – zaključuje Krpović.
Direktorka kaže da ovo nije prvi put da ustanova ostane bez sredstava za isplatu zarada, ali da su ranije imali sopstvena sredstva sa kojima su mogli da premoste ovakve probleme. Ističe i da veliki broj PU u Srbiji ima isti problem, jer ove ustanove nisu u nadležnosti Ministartva prosvete.  U PU „Miša Cvijović“ trenutno je upisano 870 mališana, koji su raspoređeni u 34 vaspitne grupe, u četiri objekta i pet grupa koje rade pri osnovnim školama.
izvor foruminfo

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO