Prijavljeno 860 zlostavljanja nad mladim fudbalerima

416

Dve nedelje nakon što je prvi fudbaler javno progovorio o seksualnom zlostavljanju koje je preživeo u jednom omladinskom timu, britanska S.O.S služba je saopštila da je za sedam dana primila više od 860 poziva za seksualno uznemiranjvanje.

Bitanski fudbalski savez sprovodi istragu o trenerima nasilnicima u juniorskim ekipama, u koju se uključila i politika.

Do pre nekoliko dana, ni Džejsonova supruga nije znala za tajnu koji ovaj bivši fudbaler krije duže od dve decenije.

“Preplavile su me emocije kada sam konačno priznao. Dobio sam podršku sa svih strana, a kontaktirali su me i drugi bivši profesionalni fudbaleri koji su na ivici toga da priznaju da su bili seksualno zlostavljani. Nije lako to priznati, potrebna je hrabrost”, kaže Džejson Danford, nekadašnji član juniorskog fubdalskog tima.

Klupko je počelo da se odmotava sredinom novembra, kada je svoju ispovest za Gardijan ispričao nekadašnji fudbaler omladinskog tima Njukasla, Endi Vudvord. Ohrabreni njegovim gestom, i drugi su počeli javno da govore o trenerima nasilnicima.

“Prošle sedmice sam ovde sedeo sam i bio toliko uplašen, iako sam znao da nas ima još. Ne mogu dovoljno da zahvalim javnosti i medijima i svim igračima koji su me podržali”, kaže Vudvord.

“Istraga u velikim klubovima”

U žižu javnosti došli su slučajevi seksualnog nasilja stari i po nekoliko decenija, a internu istragu pokrenili su i veliki klubovi poput Čelsija. Britanska policija formirala je 15 jedinica koje istražuju optužbe, dok paralelno istragu sprovodi i Fudbalska asocijacija Engleske

“Sumnjam da je do sada i ovaj problem guran pod tepih. Mislim da su sve institucije ćutale da bi se zaštitile. To je danas potpuno neprihvatljivo”, kaže predsednik Fudbalske asocijacije Engleske Greg Klark.

Drugi zlostavljani igrači upozoravaju da blud u dečijim svlačionicama nije isključivo stvar prošlosti.

“I dalje ima predatora. Ne samo u fudbalu, uopšte u sportu. Tu je, ako ne računamo škole, najlakše doći do dece”, kaže nekadašnji igrač Pol Stujart.

I dok pedofilski skandal potresa ostrvo, a pojedini roditelji odlučuju da deci uskrate treninge, iz fudbalskog saveza Engleske upozoravaju da ipak treba stati na loptu. Skandal bi, kažu, mogao da se zloupotrebi i napravi ogromnu štetu dečijem sportu, a mogli bi da nastradaju i mnogi koji su u celoj priči potpuno nevini.

izvor: N1