PREVENCIJA KOJU NEMAJU DRUGI GRADOVI I VLASTI! Biševac: Gradimo pet novih brana od poplava! VIDEO

Sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, u okolini Novog Pazara radi se na izgradnji pet novih mini brana, te na pošumljavanju 50 ha zemlje. Radove na Kruševačkoj i Cvrnjskoj rijeci obišao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima, kako bi se detaljnije upoznao sa radovima koji se istovremeno izvode na pet lokacija.

Pet novih mini brana i buičnih pregrada koje se rade na Cvrnjskoj, Kruševačkoj, Sebečevskoj, Ljudskoj rijeci, te Jusuf potoku finansiraju se sa oko 220 hiljada eura koje su kroz program Evropskog PROGRESA obezbjedile Evropska unija i Vlada Švajcarske.

Riječ je o završnoj fazi projekta uređenja toka rijeke Raške za zaštitu od poplava, te antierozivnim mjerama koje su se i ranijih godina kroz slične aktivnosti sprovodile u Novom Pazaru.

Gradonačelnik Nihat Biševac uvjeren je da će, kako se to već pokazalo, brane u velikoj mjeri zaštititi grad od poplava, a da će radovi biti završeni prije roka.

Podsjetimo, brane koje su urađene na rijekama Trnavica, Ljudska i Banjska u okviru projekta vrijednog 400 hiljada eura, čiji je najveći dio finansirala Evropska unija, spasile su mještane Novog Pazara poplava i pratećih nevolja.

Nastavak realizacije projekta izgradnje pet brana i pošumljavanje 50 ha zemljišta dogovoren je na sastanku u Novom Pazaru početkom juna ove godine, kada je gradonačelnik Nihat Biševac bio domaćin delegaciji 16 zamjenika ambasadora evropskih zemalja koje je predvodio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO