Prevare Mufti fondacije(FIKTIVNO POSLOVANJE I IMOVINA)!!

O brojnim nelogičnostima u poslovanju “Mufty fondacije” pojedini mediji u Sandžaku izvještavali su i ranije, pa je tako RTV Novi Pazar ranije objavila da je impozantni objekat u selu Varevo, nadomak Novog Pazara, u vlasništvu Zukorlićeve fondacije, a da je novac u dijaspori prikupljan za kupovinu objekta Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Brojne nelogičnosti u poslovanju ove porodične fondacije, na koje su ranije upozoravali i brojni predstavnici političke scene u Sandžaku, zanimale su i voditeljku televizije N1, Minju Miletić. Voditeljka je, između ostalog, tražila da Zukorlić razjasni i kako je “Mufty fondacija” kupila zgradu od hiljadu kvadrata za 350.000 evra, a godinu dana poslije imala prihod od svega nekoliko hiljada dinara.

Ono što je mnogo više sporno jeste poslovanje “Mufty fondacije”, gdje se u izvještajima poslovanja, koje posjeduje RTV Novi Pazar, kompletni promet ostvaruje po sljedećem redoslijedu: 2013. godine na računu je bilo samo 1.000 dinara; 2014. godine 13.000 evra; 2015. godine 164.000 dinara. Kada se sve sabere dolazi se do cifre ukupnog priliva novca oko 15.000 evra, pa se postavlja pitanje kako je moguće da je Poreska uprava ovjerila ugovor od 350.000 evra za kupovinu objekta u Barakovcima, kada tog novca nije bilo na računu “Mufty fondacije”, a, također, nelogična je i kupovina dva hektara zemlje u Tutinu u vlasništvu Internacionalnog univerziteta.
Ove su, kako ocjenjuje RTV Novi Pazar, nezakonite radnje za istražne organe privrednog kriminala. Muamer Zukorlić se brani da su objekte i placeve kupovali donatori, a kopopropdajne ugovore potpisuje njegova supruga Elma Elfić, što je još jedno, kako se ocjenjuje, kršenje zakona. Braneći se, Muamer Zukorlić pokušava da porodičnu fondaciju predstavi kao zadužbinu, a zakonodavstvo se posebno odnosi prema porodičnim fondacijama. Porodične fondacije su novina u zakonodavstvu od 2012. godine, gdje se Srbija ugledala na zemlje članice Evropske unije, pa je dozvolila novi vid afirmacije porodičnih vrijednosti. Porodične fondacije, prema Zakonu, ne tretiraju se kao ostale fondacije i zadužbine i podliježu svim poreskim i drugim obavezama, kao i privredni subjekti. Njihovo djelovanje je svedeno samo na unutarporodične transakcije. Sve ove činjenice koje su navedene mogu se naći u Zakonu o zadužbinama i fondacijama, koje posebno odvajaju i tretiraju porodične fondacije. “Mufty fondaciju” čine: Muamer Zukorlić, njegov sin, Usame, i brata, Muhameda. Gledajući kako zakon tretira porodične fondacije sva imovina ove fondacije se svodi samo na članove porodice što dovodi do raznih mogućih zloupotreba.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=490567604772698&id=182147642281364

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO