Apelacioni sud u Beogradu večeras je naknadno saopštio da je postupak protiv grupe poznate kao “saobraćajna mafija” pravosnažno okončan samo u odnosu na pet optuženih, dok je u odnosu na drugih 11 optuženih otvoren drugostepeni glavni pretres (suđenje) pred tim sudom.

Naime, presudom Apelacionog suda pravosnažno su odbijene samo optužbe protiv troje okrivljenih zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, dok je u odnosu na dvojicu okrivljenih presuda preinačena.

Apelacioni sud je preinacio prvostepenu presudu i umesto na po 15 meseci zatvora Zorana Đordevića zbog primanja mita pravosnažno osudio na godinu dana kućnog zatvora, dok je Branka Kostadinovića zbog falsifikovanja službene isprave osudio na devet meseci zatvora.

Zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja odbijena je optužba prema Miloradu Babiću za prevaru, Aleksandru Atanaskoviću za davanje mita i prema Dobroslavu Laćarku za falsifikovanje službene isprave.

Protiv Svetlane Glišić je krivični postupak ranije je obustavljen takođe zbog zastarelosti.

U odnosu na sve ostale presuda će biti poznata nakon okončanja glavnog pretresa pred Apelacionim sudom koji je u toku.

Ova grupa je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđena na kazne od pet meseci do sedam i po godina zatvora zbog optužbi da su oštetili osiguravajuća društva naplatom izmišljene štete na osnovu falsifikovane dokumentacije o saobraćajnim nesrećama koje se nisu dogodile.

Apelacioni sud sada razmatra optužbe protiv prvog na optužnici Slobodana Knežića, koji je prvostepenom presudom osuđen kao organizator grupe na jedinstvenu kaznu od sedam godina i šest meseci zatvora.

Protiv drugoptuženog, suorganizatora Zorana Stanojevića sudski postupak je razdvojen.

Prvostepenom presudom je takođe na tri godine zatvora osuđen Lazar Popjovanov, Darko Mrkić na dve godine i 11 meseci, Petar Tomašević na godinu i po, a Aresen Žuža na dve godine zatvora.

Pera Mančić, Slobodan Ðošović, Dušan Ðurković i Saša Srećković su osuđeni na po 14 meseci zatvora, Živomir Smiljanić i Manojlo Trninić na po devet meseci i Dragan Joksimović na 15 meseci zatvora.

Dušan Bokan, Goran Mandić i Branko Kostadinović osuđeni su na po 10 meseci zatvora.

Oni su optuženi su za krivična dela prevare, primanje i davanje mita, falsifikovanje službenih isprava.

Optužnica u ovom slučaju podignuta je 11. decembra 2006. godine, a grupa je otkrivena zahvaljujući ubačenom policijskom agentu.

Pripadnici grupe su osuđeni jer su tokom 2005. i 2006. godine angažovali policajce koji su za novac – od 500 do 1.000 evra, sačinjavali falsifikovane zapisnike o “uviđaju” saobraćajnih nezgoda koje se nisu dogodile, a zatim izmišljenu štetu naplaćivali od osiguravajućih društava, oštetivši ih za više stotina hiljada evra.

Oštećeni su “Dunav osiguranje”, “Delta osiguranje”, “Viner štediše” i druga osiguravajuća društva u Srbiji za više stotina hiljada evra.