Preselio sandžački umjetnik, Hilmija Ćatović

Nakon duge i teške bolesti, Sandžački umetnik i akademski slikar profesor Hilmija Ćatović preselio je na ahiret u svojoj 84. godini. Profesor Ćatović je za života ostvario bogatu i uspješnu umjetničku karijeru, dobitnik je njaviših priznanja, a za sobom je ostavio brojna i važna umjetnička djela koja se nalaze u mnogim svetskim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama.

Hilmija Ćatović je rođen u Skoplju 1933. godine. Osnovnu školu je završio u Rožajama , a Gimnaziju u Beranama. Školovanje je nastavio u Herceg Novom  i Skoplju, gdje je završio srednju Umetničku školu. Akademiju primenjenih umjetnosti (odsjek slikarstvo) završio je u Beogradu, gde je i magistrirao 1980. godine.

Radio je kao profesor, dekan na Fakultetu umetnosti u Prištini, na Fakultetu umetnosti i dizajna u Nišu i Novom Pazaru. Jedan je od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Prištini, gdje ostaje do 1999. Godine.  Nakon toga se vraća u Rožaje, a zatim  u Novi Pazar, gde je poslednjih godina živeo i stvarao.

Učesnik je brojnih izložbi i  priznatih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Bio je član  Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU). Njegova dela nalaze se u mnogim svetskim muzejima i galerijama, kao i u privatnim zbirkama.

Sahrana Hilmije Ćatovića obaviće se 09. marta 2017. godine na gradskom groblju Gazilar u Novom Pazaru.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO