Preporuke pedagoga za novu školsku 2020/2021

Krizni štab Srbije doneo je konačnu odluku o tome kakva će nastava tokom školske 2020/2021. biti. Nastava u školi biće organizovana od septembra za najmlađe razrede, u učionici će moći da bude 15 đaka, a časovi će trajati 30 minuta, dok će stariji učiti i od kuće, odlučio je Krizni štab. Prvi školski dan za sve biće posvećen prevenciji, a jedna od odluka je da će nastavnici tokom celog časa morati da nose masku, dok za učenike to neće biti obavezno tokom celog dana. Pedagozi o načinu na koji bi trebala da se održava nastava, međutim, misle drugačije.

Očekuje nas jedna poptuno drugačija školska godina sa novim konceptom rada, novim pravilima i preporukama. Dosta dug period rada van škole od 17.marta sigurno je ostavio traga i na neki način poremetio formu nastavnika, učenika i roditelja ali s obzirom da je Ministarstvo prosvete pažljivo analiziralo modele nastsave u 30 zemalja, verujem da će model pored možda nekih manjkavosti biti učinkovit.

Za osnovne škole posebno su važna dva razreda prvi i peti, zato što je period adaptacije prvaka i petaka na nove uslove najduži. Prvake treba navići na nov prostor, na nova lica, nove drugare, treba ih socijalizovati. Slična situacija je i sa učenicima petog razreda jer je njima zapravo još veća promena. Druženje sa učiteljicom 4 godine se završava, počinje nov period, prilagođavanje na 12 novih nastavnika, novih lica, svako ima svoje zahteve. Često je to teži pereiod nego privikavanje prvaka na školu.

Veoma je važno da roditelji dobro pripreme decu za školu, da deci predstavljaju školu kao nešto lepo, kao mogućnost da steknu nove drugare, da steknu nova znanja koja će im pomoći da sutra bolje žive. Takođe važno je da pred decom izbegavaju negativne komentare o školi, o nastavnicima, o drugarima. Deca su kao sunđer, upijaju svaku dobru i lošu reč i od toga dosta zavisi kako će se formirati njihova ličnost.

Period od marta do juna pokazao je da su prosvetni radnici zapravo pokazali neverovatnu fleksibilnost i kvalitet. Njihov radni dan počinjao je ujutru a završavao se kasno naveče. Nije lako raditi online nastavu, svakog dana dobijate nove instrukcije od ministarstva, menjate način rada, imate desetine viber i vacap grupa, pprilagodjavate se na nove platforme za rad. Zovu vas deca, zovu vas roditelji. Zapravo, roditelji su videli da nije lako biti nastavnik i učitelj jer su i oni jednako morali da budu uključeni u ceo proces rada.

Važno je sačuvati pre svega živote ljudi. Videli smo koliko je ovaj virus opasan i još uvek je. Zato je najvažnije voditi računa pre svega o zdravlju, sve će se ostalo stići.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO