Naslovna Featured Istaknuto Prenča: ”Snabdevenost apoteka na zavidnom nivou”

Prenča: ”Snabdevenost apoteka na zavidnom nivou”

prenca:-”snabdevenost-apoteka-na-zavidnom-nivou”

Snabdevenost gradskih apoteka na zavidnom je nivou. U Apotekarskoj ustanovi Novi Pazar, posebno insistiraju da tokom trajanja pandemije ne nedostaju lekovi za kojima je povećana potražnja.

”Bila je nestašica leka fraksiparin, reč je i niskomolekularnom heparinu koji se koristi kao antitrombolitik i njega ćemo dobiti u petak, pa tako je informacija za sve pacijente koji su ovih dana bezuspešno pokušavali da ga nađu u apotekama, znači od petka će ga imati u našim apotekama, i u svim dozama” kazala je direktorka Apotekarske ustanove u Novom Pazaru Sanela Prenča.

Nakon decembra koji je bio relativno miran i tokom koje su građani u apoteku dolazili po osnovnu, odnosno hroničnu terapiju, poslednjih dana povećana je potražanja za pojedinim lekovima.

”Ovih dana ono što primećujem jeste da se povećala potražnja za analgoantipireticima. Više se kupuju lekovi za povišenu temperaturu i bolove u mišićima. Tako da to možda negde signalizira da se malo epidemiološka situacija pogoršava. Traže se paracetamoli, febriciti, tylol hot, odnosno ferveks, a čak traže i toplomere što može ukazivatoi da postoji neka virusna infekcija. Ovde dobiju i savet da se jave ipak COVID ambulantama i nikako se ne leče kući da ne bismo doživeli onaj scenario iz meseca juna” naglašava ona.

S obzirom da u gradskim apotekama rade stručni farmaceuti od njih pacijenti neretko mogu dobiti i savete o primeni i dejstvu leka, objašanjava direktorka Apotekarske ustanove u Novom Pazaru Sanela Prenča. Prema njemim rečima, u situaciji kada je komunikacija sa lekarima otežana zbog pandemije i svih protokola koje je nametnula, saveti farmaceuta su dobrodošli. U apotekarskim ustanovama mogu dobiti i kontakt telefone.

”Ja ih pozivam da u svim našim apotekama putem telefona ili lično dođu po savet o tome kako se pije terapija, u koje vreme i bilo kakav sličan problem da imaju, d apokušamo to zajedno da rešimo”

U apoterkarskoj ustanovi insistiraju na stalnim akcijama, pa je tako nedavno sprovedena i anketa sa pacijentima koji imaju dijabetes koji su se kroz niz upitnika moglu edukovati o pravilnoj primeni terapije, kako da prepoznaju određene promene i probleme, te o značaju stalnog merenja nivoa šećera.

”Koji su znaci hipogligemije, hiperglikemije, mada kroz ono što smo do sada odradili mogu da kažem da su pacijenti prilično edukovani kada se tiče dijabetesa, ali naravno uvek je dobrodošao neki novi savet, novo iskustvo, a imamo i dosta novih pacijenata koji sada u vreme pandemije ne mogu da dobiju savete od svojih izabranih lekera o primeni terapije, pa smo za njih mi tu” kazala je direktorka Apotekarske ustanove u Novom Pazaru Sanela Prenča.

Gradske apoteke radile su i tokom praznika, a tako će biti i sutra.  Apoteka koja se nalazi na gradskom šetalištu u Ulici 28. novembra biće otvorena.

Senada Kalić

Exit mobile version