Naslovna Featured Istaknuto Premijerka Novog Zelanda Ardern: Teroristu iz Christchurcha nikada neću osloviti imenom

Premijerka Novog Zelanda Ardern: Teroristu iz Christchurcha nikada neću osloviti imenom

In this image made from video, New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern, center, hugs and consoles a woman as she visited Kilbirnie Mosque to lay flowers among tributes to Christchurch attack victims, in Wellington, Sunday, March 17, 2019. (TVNZ via AP)

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je da nikada imenom neće osloviti teroristu koji je u petak ubio 50 vjernika u dvije džamije u Christchurchu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Tim terorističkim napadima je želio postići puno toga, između ostalog htio je postati poznat. Zbog toga nikada nećete čuti da mu izgovaram ime”, kazala je Ardern u parlamentu Novog Zelanda.

Premijerka je pozvala novozelandske parlamentarce i zvaniničnike da imenima oslovljavaju žrtve koje zaslužuju spomen, a da to ne čine za ubicu.

“Napad je počinio terorist, kriminalac, ekstremist. Nećemo mu pominjati ime”, kazala je Ardern.

Ona je također izrazila razočaranost činjenicom da video snimak krvavog napada i dalje kruži internetom.

Nadležne institucije na Novom Zelandu pokrenule su istragu o neuspješnosti obavještajne službe u sprječavanju terorističkog napada koji se u petak dogodio za vrijeme džuma-namaza u dvije džamije u Christchurchu.

Šefica vlade Novog Zelanda Ardern također je najavila da će u narednih desetak dana objaviti detalje o reformi Zakona o prodaji i posjedovanju oružja u toj zemlji.

Četiri dana nakon krvavog terorističkog napada saobraćaj u Christchurchu je ponovo otvoren i mještani se vraćaju svakodnevnim obavezama.

U parkovima kod džamija Al Noor i Linwood građani su ostavili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtve. Sinoć se u centru grada okupilo i nekoliko hiljada učenika koji su također odali počast stradlim sugrađanima.

Anadolu Agency

A. Ni.

Exit mobile version