Naslovna Vijesti Premijerka Danske: Mi kršćani, muslimani i jevreji ćemo se spasiti zajedničkom borbom

Premijerka Danske: Mi kršćani, muslimani i jevreji ćemo se spasiti zajedničkom borbom

Nekoliko hiljada osoba sinoć se okupilo ispred kulturnog centra Krudttonden u danskoj prijestolnici Kopenhagenu i odalo počast ubijenim u dva napada koji su se proteklog vikenda desila u tom gradu.

Okupljenima se obratila danska premijerka Helle Thorning Schmidt, koja je poslala poruku jedinstva.

“Mi kršćani, muslimani i jevreji ćemo se spasiti zajedničkom borbom rame uz rame protiv neprijatelja”, poručila je Schmidt.

Lidera danskih jevreja Dan Rosenberg Asmussen se zahvalio svima koji dijele bol zbog ubistva Finna Nörregaarda i Sana Uzana.

“U posljednje vrijeme me sve češće pitaju o našim odnosima sa muslimanima. Jasno ističem da mi odlično sarađujemo sa muslimanskim organizacijama i udruženjima. Oni su nam pružili podršku odmah nakon terorističkih napada. Mi jevreji, muslimani i kršćani moramo biti solidarni i sarađivati u borbi protiv neprijatelja”, poručio je Asmussen.

Okupljenima se obratio i šef danske policije Claus Oxfeldt i naglasio da je ponosan na pet ranjenih policajaca u nedavnim napadima, kao i na sve pripadnike policije koji predano rade na uspostavi mira i reda na ulicama zemlje.

I on je pozvao naciju na jedinstvo i odmjerenost u reakcijama, a okupljeni su ga u nekoliko navrata prekidali aplauzom i ovacijama podrške.

U napadu koji se u popodnevnim satima u suboti desio tokom Lars Vilksovog izlaganja o slobodi izražavanja ubijen je 55-godišnji režiser Finn Norregaard, a u napadu koji se desio kasno u noći sa subote na nedjelju na sinagogu u centru Kopenhagena ubijen je zaštitar Dan Uzan (37). Izvođači oba napada su ubijeni u razmjeni vatre sa policijom.

(Anadolu Agency)

Exit mobile version