Naslovna COVID 19 Premijer Kosova najavljuje proglašavanje vanrednog stanja zbog epidemije Kovid-19

Premijer Kosova najavljuje proglašavanje vanrednog stanja zbog epidemije Kovid-19

premijer-kosova-najavljuje-proglasavanje-vanrednog-stanja-zbog-epidemije-kovid-19

PRIŠTINA – Premijer Kosova Avdulah Hoti je danas na virtualnom sastanku sa gradonačelnicima opština na Kosovu najavio mogućnost proglašavanja vanrednog stanja zbog epidemije Kovid-19.”Obavestio sam gradonačelnike da bi uz ovaj trend onih koji su pogodjeni korona virusom trebalo da razmotrimo proglašavanje vanrednog stanja”, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Hoti je naveo da Savet gradonačelnika u okviru Asocijacije opština Kosova podržava nove mere Vlade, uključujući proglašavanje vanrednog stanja.

“Savet gradonačelnika u okviru Asocijacije kosovskih opština podržava nove mere Vlade Kosova, uključujući vanredno stanje, u borbi za sprečavanje širenja kovid-19 i za spašavanje života gradjana”, rekao je Sazan Ibrahimi, izvršni direktor Asocijacije nakon sastanka sa kosovskim premijerom.

Hoti je takodje izjavio da je vlada posvećena stvaranju dodatnih zdravstvenih kapaciteta u Bolničko kliničko univerzitetskom centru Kosova, regionalnim bolnicama i privatnim bolnicama, povećanju kapaciteta testiranja i decentralizuje testiranje u regionima i privatnim bolnicama.

“Vanredno stanje ne znači paralizu poslovanja i institucija, već ovlašćuje nadležne institucije da preduzmu brze i fleksibilne mere protiv stvorene situacije”, napisao je Hoti.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je saopštio da su juče izvršio 388 testiranja na prisustvo korona virusa, da je pozitivno 205 osoba, da je ozdravio 61 pacijent, kao i da su tri osobe preminule od posledica Kovid-19. Ukupan broj zaraženih na Kosovu od 8. februara do danas je 4.512, preminule su 97 osoba. U istom periodu se izlečilo 2.156 ljudi, a trenutno ima 2.259 aktivnih slučajeva.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version