Naslovna Vijesti Premijer Gazze – Pobjeda (AK Parti) na lokalnim izborima će biti i...

Premijer Gazze – Pobjeda (AK Parti) na lokalnim izborima će biti i podrška za palestinsku naciju i njen cilj

Gazza – Premijer palestinske uprave u Pojasu Gazze, Ismail Hanijeh, izjavio je da se njegov turski kolega, Recep Tayyip Erdogan, zarekao da će “održati obećanje” i raditi na olakšavanju osmogodišnje izraelske opsade Pojasa Gazze.

Njegova tvrdnja je uslijedila jedan dan nakon što je u telefonskom razgovoru čestitao Erdoganu na pobjedi njegove Stranke pravde i razvoja na lokalnim izborima.
“Pobjeda (AK Parti) na lokalnim izborima će biti i podrška za palestinsku naciju i njen cilj,” kazao je Hanijeh na ceremoniji dodjele diploma novopečenim pripadnicima snaga sigurnosti i vojnicima.
Hanijeh je nanovo kritizirao pregovore između palestinske i izraelske strane, posredovane sa strane Sjedinjenih Američkih Država.
Premijer uprave u Pojasu Gazze nije iznenađen što su pregovori nastavljeni u julu 2013. godine, nakon trogodišnje pauze, još jednom dovedeni u pitanje zbog nepoštivanja ranije datog obećanja o puštanju palestinskih zatvorenika, sa izraelske strane.
“Pregovori sa Izraelom su uvijek bili uzaludni,” kazao je Hanijeh. “Nismo iznenađeni turbulentnim ishodom pregovora, što je neizbježan rezultat bilo kakve inicijative pokrenute u odsustvu nacionalnog konsenzusa.”
“Pregovarači su neprijatelju samo omogućili izgradnju dodatnih naselja, učvrstili opsadu Gazze i judeizaciju Kudsa.”
Pojas Gazze je i dalje u grču izraelske blokade nametnute 2006. godine, koja je stanovništvu ove palestinske enklave, koja broji oko dva miliona ljudi, uskratila osnovne životne potrepštine.
Exit mobile version