Premijer Erdogan govori o sebi: Priča o majstoru

premijer-erdogan-govori-o-sebi-prica-o-majstoru-

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan gostovao je u dokumentarnom programu pod nazivom “Majstorova priča” koji je sinoć emitovan na jednom TV kanalu i tom prilikom je govorio o do sada nepoznatim stvarima iz svog života, od djetinjstva do političke karijere, od toga kako je upoznao svoju suprugu do odnosa sa unucima.

Prvo pitanje upućeno premijeru Erdoganu je bilo u vezi njegovog imena, odnosno kako ga je dobio. Erdogan kaže da mu je ime Recep (Redžep) dao njegov otac Ahmet Erdogan jer se rodio u mjesecu redžepu, a ime Tayyip je ima njegovog djeda. Ovu su neki od zanimljivih događaja iz premijerovog djetinjstva:
Imao sam nadimak Hodža 
“U osnovnoj školi imao sam nadimak Hodža. Vjeronauku nam je predavao direktor škole. Jednog dana na času upitao je: ‘Ko će objasniti kako se klanja namaz?’ Samo sam ja bio digao ruku i na času otklanjao namaz. Nakon toga drugovi su me počeli zvati Hodža.”
Erdogan je rođen u Istanbulu, ali je podijelio i sjećanja iz mjesta odakle su njegovi porijeklom, Rize. U Rizeu, gradu poznatom po čaju i lješnjacima, Erdogan je provodio ljetne raspuste, zajedno sa majkom i ocem je radio u polju i brao čaj i lješnjake. Erdogan kaže i da je njegov otac mnogo volio goste, da im kuća nikada nije bila prazna, da su uvijek imali goste iz njihovog zavičaja i da mu je majka bila veoma sposobna i vješta žena. “Moj otac je bio vrlo autoritativan. Njegov autoritet je bio jako koristan u oblikovanju mog karaktera.”
Prve novce je zaradio od vode i peciva 
Erdogan je kao vrlo mlad počeo raditi, prve novce je zarađivao prodajući razglednice prijateljima i vikendom prodajući vodu i pecivo na ulici. U srednjoj školi je stekao naviku čitanja knjiga, a prve knjige je kupovao na rate. Erdogan kaže da je imao veoma živahno djetinjstvo, a igre koje se najviše igrao su bile klis i magarac. Na pitanje da li je imao bicikl Erdogan je odgovorio: “Nažalost, nismo bili u mogućnosti kupiti bicikl.”
Premijer Erdogan uvijek pri posjetama nekom gradu djeci poklanja igračke. Voditelji programa su ga pitali odakle dolazi ta njegova ljubav prema djeci, a Erdogan kaže: “Najvažniji sunet našeg Poslanika je briga, ljubav i milosrđe prema djeci. Želim ostati vjeran tom sunetu. Da bi se odgojile suosjećajne generacije moramo biti suosjećajni prema djeci. Sada imam unuke i volim provoditi vrijeme s njima. Zajedno gledamo crtane filmove.”
Djeca, koju on mnogo voli, priredila su jedno iznenađenje za Erdogana. U reportaži snimljenoj u raznim gradovima Turske djecu su pitali kakav je premijer Erdogan. Neki od njih su rekli da je premijer poseban čovjek, predvodnik razvoja, drugi čak da je to najveći čovjek velikog srca. Da se oblači lijepo, da je zgodan, da djeci poklanja igračke… To su bili odgovori djece. Premijer je sa smiješkom gledao tu reportažu.
Priču o tome kako je upoznao svoju suprugu Emine Erdogan, premijer je ovako ispričao: “Dok sam držao govor na jednom partijskom sastanku, 1977. godine, pažnju mi je privukla gđica Emine koja je sjedila u prvom redu i slušala me. Poslije smo razgovarali i nedugo nakon toga išli smo je zaprositi. Po meni ljubav je nestajanje osobe u onoj koju voli.”
Najzanimljiviji dijelovi dokumentarnog filma su bili oni u kojima slavne osobe govore o premijeru Erdoganu. Od novinara Acuna Ilicalija do pjevačice Ajde Pekan, od glumca Kenana Imirzalioglua do fudbalskog trenera Fatiha Terima, mnoga imena su govorila o svojim dojmovima i uspomenama na premijera Erdogana.
I predsjednik Republike Turske, Abdullah Gul je u reportaži govorio o svom odnosu sa premijerom Erdoganom. Gul je rekao da Erdogana poznaje od 1970’tih godina, i još dodaje: “Naše prijateljstvo nije iz mahale. Naše prijateljstvo se zasniva na zajedničkoj ljubavi prema domovini i narodu.” Gul je još i rekao da je najvažnija stvar koju je zajedno sa Erdoganom učinio bila osnivanje Stranke pravde i razvoja (AK Partije).
Ideja osnivanja Stranke pravde i razvoja je nastala u zatvoru 
Erdogan je govorio i o presudnim momentima u političkom životu. Za vrijeme službe na poziciji gradonačelnika Istanbula kao kandidat Stranke blagostanja bio je osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog jedne pjesme koju je recitovao na mitingu. Gledajući snimke tog mitinga na kojem je recitovao, premijera su ponijela osjećanja. Rekao je da je ideja osnivanja Stranke pravde i razvoja nastala u zatvoru.
Osim toga, sinoć na Twitteru pokrenuti hashtag pod naslovom “ustanınhikayesi” (majstorova priča) je za vrlo kratko vrijeme postao Trend Topic. Na toj društvenoj mreži premijer Erdogan je primio vrlo mnogo poruka sa izrazima pohvale.
(Kübra Erten)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO