Naslovna Vijesti PREGOVORI ZAVRŠENI: Tekst parafirale obe strane!

PREGOVORI ZAVRŠENI: Tekst parafirale obe strane!

ivica-dacic-hasim-taci-

Tekst sporazuma je usaglašen i parafiran, rekla Ketrin Ešton

BEOGRAD – Dijalog Beograda i Prištine danas je završen parafiranjem teksta o čijem će se prihvatanju, ili neprihvatanju odlučivati u Beogradu.

Podsetimo, pregovori su nastavljeni danas u Briselu u 14 sati, a prema izvorima bliskim srpskom pregovaračkom timu, sporazum bi mogao biti potpisan do ponedeljka, 22. aprila ako budu ispunjeni svi uslovi koje je postavio Beograd. Sastanku kod šefice EU diplomatije Ketrin Ešton prisustvovali su premijer Ivica Dačić i Hašim Tači, kao i članovi njihovih timova.

Nakon, dva i po sata razgovora Ešton je novinarima izjavila da je dijalog uspešno završen i čestitala je premijerima na hrabrosti.

Tekst sporazuma je usaglašen i parafiran”, rekla je Ketrin Ešton.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da su prihvaćeni svi predlozi Srbije: “Parafirao sam, a o prihvatanju ili odbijanju ovog predloga teksta će se izjasniti obe strane u narednim danima”, poručio je premijer.

Potpredsednik Aleksandar Vučić rekao je da su finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, nedirnuta tačka 9. i po srpskoj želji modifikovana tačka 14. Srpska delegacija se oko 16.40 uputila u sedište NATO U Briselu, gde će razgovarati o garancijama za neprisustvo kosovske vojske na severu i bezbednosti Srba na Kosovu.

Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih našoj delegaciji, parafiranje je prvi princip u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine. Naime, to je napisao na Tviteru ambasador Kosova u Briselu Ilir Dugoli, a nezvanično su potvrdili evropski izvori. Istovremeno je usledio i poziv novinarima za konferenciju za novinare Ketrin Ešton.

File: Imaćete punu podršku Brisela

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File poručio je, nakon vesti da su Beograd i Priština parafirali predlog teksta sporazuma, da obe strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na njihovom putu ka EU.
On je na svom tviter nalogu čestitao Beogradu i Prištini na pokazanoj hrabrosti i opredeljenju.

 

Exit mobile version