Predvođeni preživjelima, učesnici Marša mira stigli u Potočare

SREBRENICA – Učesnici Marša mira Nezuk – Potočari upravo su ušli u Memorijalni centar “Potočari”, a na čelu kolone bili su preživjele žrtve Podrinja. Oko 5.000 učesnika je trenutno ušlo u Potočate i bilo je veličanstveno. Atmosfera je bila fantastična i nismo imali nikakvih problema – kazao je Agenciji Fena potpredsjednik Pododbora za organizaciju “Marša mira” Muhizin Omerović.

Naglasio je da mu veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da su najveći broj učenika mladi ljudi.

Vođa Marša mira Hamdija Fejzić kazao je Agenciji Fena da će učesnici nakon ulaska u Memorijalni centar pomoći u iznošenju tabuta žrtava genocida.

Učesnici su krenuli iz Mjesne zajednice Sapna, a prešli su za tri dana oko 100 kilometara. Svaka od etapa bila je duga između 25 i 30 kilometara.

Učesnici Marša će prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.

Učesnici Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari, također su nakon osam dana hoda stigli u Potočare.

– U ovakvim situacijama čovjek ostaje bez riječi i adrenalin savlada umor. Ova zemlja je natopljena krvlju, i ovo je najmanje što možemo učiniti za nevino stradale Srebreničane – kazao je Agenciji Fena organizator Muhamed Papić.

Naglasio je da su 34 učesnika uspješno prešla 240 kilometara, dodajući da je svaki od njih izrazio želju da i sljedeće godine učestvuje na Maršu.

– Samo želimo poslati poruku da se Srebrenica nikome nikad više ne smije ponoviti – zaključio je Papić.

Učesnici Marša mira “Sarajevo-Nezuk-Srebrenica” krenuli su 3. jula iz Sarajeva na osmodnevni put dug više od 240 kilometara u spomen na Srebreničane koji su jula 1995. godine krenuli na put dug više od 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 11 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identifikovanih žrtava genocida iz 1995. godine. Za proteklih 11 godina u ovom memorijalu ukopano je 6.066 identifikovanih posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Ovog 11. jula u Potočarima će biti ukopano 175 žrtava genocida.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO