Predstavljanje Novog Pazara u “Srpskoj slagalici”

0
3641

Ove sedmice u “Srpskoj slagalici” biće predstavljen Novi Pazar, nekada poznat kao prestonica džinsa, a danas po ćevapu i još čuvenijim mantijama, koji opijaju većinu čula ne samo gurmanima, već i onima koji hranu ne doživljavaju kao čist hedonizam.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat ”Srpska slagalica” (Serbian Puzzle) u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…) saopštilo je ministarstvo.

Meštani tvrde da onaj ko dođe i ne proba pazarski ćevap kao i da nije bio u Pazaru.

Cevapi-Novi-Pazar

Tajna njegove izrade čuva se kao svaka poslovna tajna i prenosi sa kolena na koleno, dok su čuvene mantije poseban ponos tog gradića.

Posebna priprema specijaliteta, u kuvarskim receptima opisanog jednostavno kao ”jelo od mlevenog mesa i testa”, izdvaja ga od drugih istog naziva – kocke od testa moraju biti veličine šest centimetara, prethodno se ručno mora razviti 20 kora, a za preliv iseckati beli luk u kiselo mleko…

mantije-recept-7

Novi Pazar nije samo grad privatnog biznisa, već i mladih pa je i razumljivo što je najviše manifestacija posvećeno upravo njima.

Izdvaja se muzički festival ”Stari grad”, koji je od osnivanja 2004. godine ugostio veliki broj najznačajnijih izvođača i umetnika sa prostora Balkana i tokom tri dana, koliko traju festivalske aktivnosti, Novi Pazar i bukvalno pretvara u centar regiona i mesto gde se druže reke mladih.

Smešten u jugozapadnom delu Srbije, na raskršću puteva za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo i Metohiju, Novi Pazar je udaljen od Beograda 265 kilometara, u strateškim planovima ima zacrtanu izgradnju auto – puta preko Peštera i aerodrom u Lađevcima, a razlozi za investiranje leže u povoljnom geografskom položaju, jedinstvenom šalteru za podršku biznisu i izdavanju građevinskih dozvola, kvalifikovanoj radnoj snazi, dugoj tradiciji tekstilne industrije, kao i u činjenici da je univerzitetski centar.

novi-pazar-fotografije-1

Kao i svaki grad sa tradicijom, tako i Novi Pazar ima ličnost kojom se ponosi. To je pripovedač, pesnik, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik Enes Halilović, osnovač novinske agencije ”Sanapres”, književnog časopisa Sent i veb časopisa za književni intervju Ekerman.

Halilović je autor više zbirki poezije, njegove priče, poezija i drame objavljene su na brojne evropske jezike, a boje Srbije ”branio” je na mnogim festivalima i sajmovima knjiga u Lajpcigu, Frankfurtu, u francuskom gradu Setu…