Predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća najoštrije osuđuje izjave nosioca liste “Matica bošnjačka” i narodnog poslanika Muamera Zukorlića o navodnom naoružavanju Bošnjaka tokom 90-tih godina 20-og stoljeća, postojanju još oko 20.000 neotkrivenih pušaka u Sandžaku i označavanje osnivača, doskorašnjeg predsjednika i sadašnjeg vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejmana Ugljanina kao glavnog krivca za to.

Predsjedništvo BNV ukazuje na činjenicu da su svi procesi u vezi sa navodnim naoružavanjem Bošnjaka u Sandžaku tokom 90-tih godina sudski okončani i da ponovno otvaranje tog procesa ima cilj aboliranje počinioca masovnih zločina protiv Bošnjaka i policijske torture vršene nad pripadnicima bošnjačkog naroda na ovim prostorima u tom periodu, iniciranje novih istraga i opravdavanje pokretanja novih talasa terora nad Bošnjacima, izazivanje opšteg straha i nesigurnosti i označavanje Bošnjaka Sandžaka kao faktora nestabilnosti i prijetnje miru i sigurnosti na Balkanu.

Predsjedništvo BNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost, posebno na predstavnike režimskih medija, da se uzdrže od daljih napada na Bošnjačko nacionalno vijeće i iskonstruisane prijetnje njegovim legitimnim predstavnicima od strane režima i njegovih glasnogovornika.

Predsjedništvo BNV poziva predstavnike Evropske Unije, OSCE, drugih međunarodnih organizacija, kao i sva diplomatska predstavništva u Beogradu, da se suprotstave procesima dezavuisanja bošnjačkog naroda u očima domaće i međunarodne javnosti i podrže ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji i rješavanje pitanja njegovog statusa.

Predsjedništvo BNV poziva Muamera Zukorlića da povuče date izjave o navodnom naoružanju u Sandžaku i neosnovane napade na osnivača i doskorašnjeg predsjednika BNV dr. Sulejmana Ugljanina. U suprotnom, Predsjedništvo BNV će protiv istoga pokrenuti odgovarajući sudski postupak, u interesu zaštite prava i sigurnosti svih Bošnjaka u Republici Srbiji.

3 KOMENTARA

  1. Lazete vi nesmijete ga tuzjeti jer vi to dobro znate daje istina pojavit ce se na stotine svjedoka da posvjedoci tu istinu! Moj zet je vodjen i prebijan na desetine puta i odlezao je 3,5 godina zatvora u Kraljevo.

  2. BNV je u kosmaru koje se naziva ludilo. Ovaj BNV -ov tekst pokazuje nelogiku, neistinu, totalnu izgubljenost u vremenu i prostoru …a vrijdja normalni ljudski intelekt…
    I ptice u Sandjaku znaju da je Suljo formirao i neku Vladu haman vladu Sandjaka u kojoj je bio i Ljajic. Svi znaju za puske.. mnogi znaju da je Suljo predao spisak o kupljenim puskama organima Srbije.. a i stotine naivnih Sandjakija je bilo prebijeno…

    BHNV vrijedja i karakter POSTENIH , PONOSNIH i CJENJENIH SANDJAKLIJA.

    BNV nije Sandjak. Predsjednistvu BNV- dajte HRPU CRVENIH KARTONA.

    Rasim vec priprema bjezaniju u inostranstvo…To bi trebalo da urade i Suljo i Predjadnistvi BNV-e.

Comments are closed.