Naslovna Featured Istaknuto Predsjednik Pahor posjetio je rodno mjesto kamene kocke i pohvalio radnike Mineral/Ukrasa

Predsjednik Pahor posjetio je rodno mjesto kamene kocke i pohvalio radnike Mineral/Ukrasa

predsjednik-pahor-posjetio-je-rodno-mjesto-kamene-kocke-i-pohvalio-radnike-mineral/ukrasa

U povodu 130. godišnjice pohorskog kamenoloma tonalita u Cezlaku, predsjednik Borut Pahor posjetio je kompaniju Mineral.

Kamene kocke po kojima hodamo u mnogim slovenskim gradovima, znak su otpora vlastima (Maribora) često dolaze iz sela Cezlak na južnoj strani Pohorja u opštini Slovenska Bistrica.  Kamen se sa ovog mjesta eksploatiše i obrađuje već 130 godina.  Predsjednik Pahor je tokom posjete izjavio da su tokom pandemije u ovoj kompaniji radili bez problema. “Svi zaposlenici zadržali su posao. Bilo je čak i novih zapošljavanja. Infekciju nije bilo moguće izbjeći, ali oni su se pobrinuli, da su zaraženi u karantinu i da su na snazi ​​sve stroge mjere sigurnosti. Ova poruka je važna za naredne mjesece “, rekao je predsjednik.  Budući da će novi koronavirus biti prisutan neko vrijeme unatoč kampanji imunizacihe poslovni svijet će morati pronaći načine da nastavi raditi, smatra Borut Pahor.  Pohorcima je poželio uspjeh i pohvalio ih što su “našu lijepu domovinu opskrbili lijepim kamenom”.

Pohorski tonalit, koji se u prošlosti zvao pohorski granit, iako geološki granodiorit, siv je s plavkastim nijansom i vrlo otporan na mraz i habanje.  Smatra se važnim dijelom prirodnog bogatstva i slovenske kulturne baštine. U Cezlaku, povodom 130. godišnjice kamenoloma, ove godine se obilježava 110 godina od objavljivanja njegovog katastarskog plana. Polovica zaposlenih i vlasnik su stranci

Stanka Mišković, direktorica Minerala koji ima 205 zaposlenih sa sjedištem u Podpeči kod Brezovice, rekla je da im je “predsjednička posjeta dala novi zamah za ambiciozne ciljeve u budućnosti. Posmatramo svoje zaposlenike tijekom cijele epidemije. Za nova tržišta i zapošljavanje imamo znanje, dobar tim i tehnologiju koju smo u potpunosti zamijenili prije nekoliko godina i time povećali kvalitet i reputaciju u inostranstvu “. Mineral upravlja s tri kamenoloma u Sloveniji, osim Cezlaka, ima i ležišta krečnjaka i mramora u Lesnom Brdu i Podpeči, ukupno jedanaest kamenoloma u bivšoj Jugoslaviji.  Vlasnik Minerala je bosanski poduzetnik, Fehim Selek, koji je pokrenuo fabriku čarapa u Novom Pazaru u Srbiji, a danas sa povezanim kompanijama upravlja (građevinskim) poslovima u Njemačkoj i na Balkanu.  Mineral je preuzeo 2019. Ovu godinu završili su sa 14 miliona eura prihoda, što je dva i po puta više nego godinu ranije.

Preuzeli bi preduzeće za puteve Ptuj i otišli u inostranstvo. U Cezlaku godišnje prodaju oko 4.000 kubika kamena.  Proizvodnja se povećava od 2017. godine, kada je kompanija bila skoro pred bankrotom, predstavio je menadžer.  Prema Mineralu, rezerve tonalita ima za još najmanje 120 godina.  Uglavnom su fokusirani na slovenačko tržište, ali sarađuju i sa stranim kompanijama. “Prisutni smo u cijeloj zemlji. Na nekim smo mjestima glavni izvođači, na drugim smo podizvođači. Naši kupci su kompanije, investitori, posebno javni investitori u obnovu tržnica u Ljubljani, Mariboru, Novom mestu i Murskoj Soboti. Bavimo se i maloprodajom za fizičke osobe “, rekla je Miškovićeva. Potvrdila je da su u ugovorima o vlasničkoj vezi sa Cestnim preduzećem Ptuj, jer žele proširiti aktivnosti na visoke i niske građevine.  Preuzimanje ptujske kompanije otvorilo bi im nove mogućnosti u poslovanju i na tenderima u Sloveniji i inostranstvu.  Očekuje se da će odluka biti poznata uskoro.

LG/ Portali

Exit mobile version