Predsjednik Erdogan otvorio još jednu bolnicu u Turskoj

U obraćanju prisutnima, Erdogan je istakao da je njegova zemlja reagovala veoma brzo i efikasno u borbi protiv pandemije COVID-19.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoganprisustvovao je danas svečanoj ceremoniji otvaranja Bolnice za hitne slučajeve “Yesilkoy Prof. Dr. Murat Dilmener” u Istanbulu, još jedne bolnice izgrađene u okviru napora koje ova zemlja poduzima protiv pandemije koronavirusa.

U obraćanju prisutnima, Erdogan je istakao da je njegova zemlja reagovala veoma brzo i efikasno u borbi protiv pandemije COVID-19.

“Turska je zemlja koja ja tokom pandemije na sebe skrenula pažnju javnosti zbog svoje zdravstvene infrastrukture koju posjeduje, ali i zbog sistema zdravstvenog osiguranja za građane”, kazao je Erdogan, dodajući kako je njegova zemlja u jeku pandemije gradila nove bolnice kako bi odgovorila na virus.

“Vjerujem da bolnice koje smo tokom pandemije, prije nego je ušla u drugi mjesec, izgradili i stavili na raspolaganje građanima mogu sigurno biti model i drugima”, kazao je turski predsjednik.

Naglasio je kako je veoma važno da su turske institucije brzo odgovorile na prijetnju koronavirusa.

“Dok su mnoge zemlje u svijetu pokušale riješiti problem postavljanjem privremenih terenskih i montažnih bolnica, mi smo izgradnjom bolnica trajnog karaktera u mnogo kraćem vremenskom roku uspjeli prevazići poteškoće”, rekao je Erdogan, istakavši kako su svi segmenti društva dali svoj doprinos.

“Zahvalni smo Bogu za svaki korak, svaki dah i svaki dan koji imamo na raspolaganju na putu služenja našoj državi i narodu”, dodao je.

Podsjetivši da su prije ove, izgradili i druge bolnice tokom trajanja pandemije, istakao je da do ovih bolnica avionom može doći bilo koji pacijent iz svih krajeva svijeta.

“Možemo kazati da postižemo vrlo ozbiljan progres u oblasti zdravstvenog turizma”, rekao je Erdogan, dodajući da su upravo izgradnjom bolnica i drugim naporima medicinskih radnika značajno usporili širenje koronavirusa.

“Ove će zdravstvene ustanove biti ponos naše zemlje”, istakao je predsjednik Turske.

Naglasio je kako je najvažnije da se zemlja brzo oporavi od posljedica pandemije i nastavi s napretkom u svim oblastima.

“U svim oblastima, od industrije do poljoprivrede, od trgovine do turizma, prvo ćemo doći do brzog oporavka, a potom ćemo krenuti s brzim progresom”, rekao je Erdogan te dodao:

“Dešavanja i indicije nam pokazuju da će se naša zemlja naći u vrlo povoljnoj poziciji u svjetskoj ekonomiji nakon pandemije”, kazao je turski predsjednik.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca je u govoru kojeg je ovdje održao izjavio da će otvaranje novih bolnica pružiti još veću snagu turskom zdravstvenom sistemu i dodao:

¨Bolnice za hitne slučajeve su bile neophodne Turskoj. Mi smo zemlja koja je najviše osjetila uticaje zemljotresa. Bolnice za hitne slučajeve će biti te koje će se koristiti u ovakvim danima.¨

Ministar je između ostalog kazao i da će se ove bolnice uglavnom koristiti za pandemije a da će preostale bolnice pružati usluge za bolesti i operacije koje su se djelimično morale odložiti zbog pandemije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO